Boğaziçili akademisyene Japon devlet nişanı

Güncelleme Tarihi:

Boğaziçili akademisyene Japon devlet nişanı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2024 17:09

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Japonya’nın prestijli devlet nişanı olan ve 1875 yılından beri verilen “Altın Işıklar, Yükselen Güneş Nişanı ve Boyun Bağı”na layık görüldü. Prof. Dr. Nurcan Meral Özel’e bu önemli nişan ve berat metni, Japonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin tesisinin 100’üncü yılı olan 2024 yılı içerisinde takdim edilecek.

Haberin Devamı

Doktorasını Japonya Hokkaido Üniversitesi’nde sismoloji alanında tamamlayan Prof. Dr. Özel 2014’te 183 ülkenin dünya çapındaki nükleer testleri tespit etmek için kullandığı Uluslararası İzleme Sistemi’nin (IMS) direktörü olarak seçildi. Olası nükleer patlatmaların tespiti ve küresel tesis ağının sürdürülmesinden sorumlu olarak, imzacı devletlerin diplomatik ve bilimsel temsilcileriyle başarılı girişimlere imza attı. 2017’de ABD’de düzenlenen “Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik ve Kadın Liderler” konulu sempozyumda “Uluslararası Platformda Teknolojiye Damgasını Vuran Altı Kadın Lider”den biri seçildi. Dünyanın çeşitli yerlerinde birçok yeni izleme istasyonunun kurulumunu gerçekleştirdi. İki ülke arasında bilimsel ve operasyonel çalışmalarla ilgili platformlar yaratılması için çok önemli görevler üstlendi. Ayrıca UNESCO Hükümetler Arası Oşinografi Komisyonu çatısı altında Türkiye’de bölgesel nitelikli Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz’e tsunami uyarı hizmeti veren KRDAE Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi’nin kurulmasına da öncülük etti.

Haberin Devamı

TEVDİ TÖRENİ BU YIL İÇİNDE
Prof. Dr. Özel layık görüldüğü devlet nişanını şöyle değerlendirdi:
Nükleer silahların ve testlerin yasaklanması için Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışan ve 89 ülkede konuşlanmış nükleer testleri izleyen istasyon sisteminin başına rektör olarak seçildim. BM organizasyonlarındaki Japon izleme istasyonlarının genişletilmesi için çalıştım. IMS direktörlüğünü başarıyla yürütmüş olmamdan dolayı Japon hükümeti bu ödülü bana layık gördü. Tevdi töreninin Türkiye’de yapılmasını tercih ettim. Japonya nükleer ile ilgili geçmişte büyük sıkıntılar yaşamış ve bu konuda çok hassas bir ülke. Ayrıca iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100’üncü yılında bir bilim kadını olarak bu haberi almak anlamlı oldu.

1875’TEN BERİ VERİLİYOR
1875’te İmparator Meiji döneminde Japon hükümeti tarafından verilen ilk ulusal nişan olan “Yükselen Güneş Nişanı”, enerjiyi ve yükselen güneşin ülkesi olarak Japonya’yı simgeliyor.

BAKMADAN GEÇME!