Bileşikler saf madde midir yoksa karışım mıdır?

Güncelleme Tarihi:

Bileşikler saf madde midir yoksa karışım mıdır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2022 17:18

Maddenin özelliklerini bilmek, yaşamın her alanında ihtiyaç duyulan bir durumdur. Saf madde ve bileşik ayrımı da özellikle bilimsel alanda çalışan öğrenciler tarafından merak edilmektedir. Peki, bileşikler saf madde midir yoksa karışım mı tüm detayları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

Maddeler kendi içerisinde farklı sınıflara ayrılmaktadır. Bu sınıflandırma yapılırken de zaman zaman saf madde ve bileşik terimlerine değinilmektedir.

 Bileşikler Saf Madde midir? Yoksa Karışım mıdır?

 Bileşik, en temel açıklamasıyla iki ya da daha fazla elementin bir araya gelmesi sonucunda oluşan saf maddedir. Homojen yapıdaki bu maddeler saf olarak adlandırılır ve kendilerine has formüller aracılığıyla gösterilirler. Bileşik olarak nitelendirilen bir yapının daha sonra tepkimeler neticesinde elementlerine ayrılması mümkündür.

 Günlük yaşamda da kullanılan ve çoğu insan tarafından kolayca tanınan başlıca bileşikler; su, etil alkol, amonyak sodyum klorür, amonyak, glikoz, nitrik asit ve karbondioksit şeklindedir. Söz konusu yapıların iyonik ve moleküler olmak üzere farklı hallerde bulunması mümkündür. Saf madde ve karışımın en temel farkıysa sonrasında elementlerine ayrılıp ayrılamamasıdır.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!