Beyin göçü liselilerin gündeminde

Güncelleme Tarihi:

Beyin göçü liselilerin gündeminde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2018 16:26

Ekonomi, iç işleri, kültür, güvenlik, teknoloji, dış işleri, eğitim ve sağlık gibi pek çok sorunun ele alındığı eğitim forumunda lise öğrencileri, önemli sorunları tartıştı. Dört gün süren ve yaklaşık 250 öğrencinin katıldığı forumda, Türkiye’nin bilim ve Ar-Ge eksikliğini tetikleyen beyin göçü sorununa karşı alınabilecek önlemler ele alındı.

Haberin Devamı

Dünya ve ülke sorunlarının konuşulduğu İVEF-İSTEK Vakfı Eğitim Forumu’na Türkiye’nin dört bir yanından gençler katıldı. İSTEK Kemal Atatürk Okulları’nın dört yıldır düzenlediği eğitim forumu, bu yıl 23-26 Kasım’da yapıldı. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki 41 farklı liseden yaklaşık 250 öğrenci, komitelerde ele alınan sorunları tartıştı. Eğitim komitesinde; “Çin Halk Cumhuriyeti’nin geri kalmış eğitim sistemini ve teknoloji düzeyini uzun yıllardır başarıyla devam ettirdikleri kontrollü beyin göçü politikasıyla dünyanın ilk sıralarına çıkardığını göz önünde bulundurarak, ülkemizin bilim, Ar-Ge eksikliğini tetikleyen beyin göçü nasıl azaltılabilir?” sorusu ele alınarak çözüm önerileri üretti. Forumda farklı konulardaki pek çok sorunun cevabı da arandı. Konu başlıkları ve cevabı aranan sorular şöyle:

Haberin Devamı

EKONOMİ
-Geçtiğimiz martta 132 bin insanın 1 milyar TL dolandırıldığı Çiftlik Bank olayı göz önünde bulundurularak, vatandaşların piyasaya güvensizliği, tasarruf bilinçsizliğinden birikimlerini yastık altında tutmasının ve Çiftlik Bank gibi yüksek vaatli kuruluşlara yönelmelerinin önüne nasıl geçilebilir?

 -Özellikle son dönemde Türk lirasının Dolar ve Euro karşısında büyük oranda değer kaybettiği ve enflasyonun yüzde 10.23’e (Mayıs,2018) yükselmesiyle vatandaşın alım gücünün giderek düştüğü göz önünde bulundurularak, vatandaşların alım gücü nasıl yükseltilebilir?

İÇ İŞLERİ
-TÜİK’in 2017 verilerine göre ülkemizde bir yıl içinde 2 milyon 600 bin kişi köylerden kentlere ya da az gelişmiş kentlerden çok gelişmiş kentlere göç etti. Bu veriden yola çıkarak, ülkemizin gelişmiş bölgelerinin kapasitesinin üstünde göç almasının uyum, iletişim ve altyapı sorunları gibi olumsuzluklara sebep olduğunu göz önünde bulundurarak, iç göçün ve negatif etkilerinin önüne nasıl geçilebilir?

KÜLTÜR
-Ülkemizdeki başarılı sanatçıların birçoğunun sanat çalışmalarını yurtdışında devam ettirdiklerinden yola çıkarak, ülkemizde sanatçıların sanatlarını tanıtması ve ilerletmesi için yeterli olanak olmamasını dikkate alarak, sanatçılarımızı topluma ve kültürümüze kazandırmak için neler yapılmalı?

Haberin Devamı

GÜVENLİK
-Facebook’un 4 Nisan’da resmi olarak kullanıcıların kişisel bilgilerini üçüncü parti şirketlere sattığını kabul etmesi, kullanıcıların diğer güvenli sosyal ağlara olan güvenini azaltmıştır. Bu duruma sebep olan kişisel veri satışının önüne nasıl geçilebilir?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!