Bedava yemek için geldim

Güncelleme Tarihi:

Bedava yemek için geldim
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2017 21:32

HER yıl onlarca öğrenci yurtdışından gelip Türkiye’de üniversite eğitimlerini tamamlıyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 110 bin uluslararası öğrenci eğitim alırken bunlar arasında Pakistan’dan Surjeet Chabria, Zimbabve’den Jareth Conley Moyo, Filipinler’den Donna Gift Cabalo da vardı.

Haberin Devamı

2013’te İstanbul Şehir Üniversitesi’ne burslu kabul edilen öğrenciler, bu sene eğitim aldıkları fakülteleri birincilikle bitirerek önemli bir başarıya imza attılar. Gelin sizi ülkelerinde yaşadıkları zorlu koşullara rağmen eğitimlerini yarım bırakmayan ve hikâyelerini Hürriyet’e anlatan gençlerle tanıştıralım.

Jareth Conley Moyo’nun Zimbabve’den Türkiye’ye gelişi internette araştırma yaparken burs olanaklarını görmesiyle başlıyor. İki kardeşi olan Moyo ülkesindeki zorlu koşulları, “Evimizde neredeyse hiç elektrik yoktu, internet ise efsaneydi. Temiz su günde sadece 6-8 saat bulabildiğimiz bir ayrıcalıktı. Yarasa, örümcek, yılan, hatta adını bilmediğim birçok canlı evde cirit atıyordu” sözleriyle dile getiriyor. İngilizce Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nü üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi birincisi olarak bitiren Moyo, esas geliş nedenini ise şöyle anlattı: “Bugün bazılarınızın bu törene katılmasının başlıca nedeni de bu: Bedava yemek... İşte bu şartlar altında kabul mektubu aldım.”

Bedava yemek için geldim


TIP'IN KRALİÇESİ

RITA Muslesh, Filistinli bir tıp öğrencisi. Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bu yıl 4 üzerinden 3.82 ortalamayla birinci oldu. Çocukluğu Lübnan’da Filistinli mültecilerin yoğun olduğu Bar Elias şehrinde geçen Muslesh, 2011’de aldığı bursla hep hayalini kurduğu tıp eğitimi görme şansı yakalıyor. Rita’nın annesi Lübnanlı, babası ise Filistinli. Filistin vatandaşı olmasına rağmen anavatanını görmek için vize alamıyor. “Babam Filistin’den 18 yaşında ayrılmış. Bir daha da dönmemiş. Ben Lübnan’da yaşıyorum. Anavatanım Filistin ve hiç yaşamasam da görmeyi çok istiyorum” diyor. / Önder ÖNDEŞ

ARKADAŞIMIN BİLGİSAYARIYLA
İŞLETME ve Yönetim Bilimleri’nin birincisi ise Pakistanlı Surjeet Chabria. Yaşadıklarını şöyle anlatıyor: ”Elektrikler sık sık giderdi. Kimi zaman gaz lambası ışığıyla çalıştığım için gözlerim çok yoruluyordu. Üniversite başvurularım için arkadaşımın evine gidip bilgisayarını kullanıyordum. Şimdi bana yardım eden, hayat yolculuğumu kolaylaştıran üniversiteme teşekkür ediyorum. Akademik kariyerime devam etmek istiyorum.”

ANNEMLE İSTANBUL'DA BULUŞTUM
FİLİPİNLER’den aldığı bursla gelen Donna Gift Cabalo da üniversitenin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi birincisi. Babasını 3 yaşında kaybetmiş. Annesi aileye bakabilmek için 18 yıldır yurtdışında çalışıyor. Cabalo’nun yolu da annesiyle işte böyle kesişiyor; o Türkiye’ye çalışmaya geldikten sonra, Cabalo üniversite okumak için bursa başvurup da kabul edildiğinde. “Annemin mezuniyetime katılması inanılmazdı” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!