Akademisyenlere dünyadan destek

Güncelleme Tarihi:

Akademisyenlere dünyadan destek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 23:33

HOLLANDA Amsterdam Üniversitesi’nden 156 akademisyen, Türkiye’de KHK ile ihraç edilen akademisyenler için dayanışma bildirisi yayınladı. Diğer ülkelerdeki bilim insanlarının desteğine de açılan ‘Türkiye’de Akademisyenlerle Dayanışma Bildirgesi’ni, birçok farklı kurumdan, aralarında Noam Chomsky, Seyla Benhabib, Axel Honneth ve Jan-Werner Mueller gibi tanınmış isimlerin de yer aldığı 47 bilim insanı imzaladı. Bildirgede özetle şöyle denildi:

Haberin Devamı

“İşlerine son verilenlerin birçoğu kendi alanlarında önde gelen isimler olmakla beraber bu kişilerin teröre destek verdiklerine dair somut kanıtlar bulunmuyor. Kariyerleri ise tamamen belirsiz bir hal aldı. Kendilerinin ve ailelerinin pasaportları iptal edildi, yurtdışına çıkma hakları resmen yasaklandı.”

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun eski Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Uluslararası Anayasa Hukuku Derneği’nin (The International Association of Constitutional Law -IACL) açıklamasında ise ihraçların kınandığı belirtilerek, Türk hükümeti bir an önce geri adım atmaya davet edildi. Derneğin açıklaması özetle şöyle: “Derneğimiz, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu’nun darbe teşebbüsü ya da herhangi bir terör eylemiyle ilişkili hiçbir kanıta başvurulmadan meslekten ihraç edilmesini güçlü bir şekilde kınıyor. Üstelik, Türkiye Anayasası’nın 27’nci maddesinde akademik özgürlük de açıkça korunuyor. Derneğimiz, Türk hükümetini Prof. Dr. Kaboğlu ve olağan usul dışına çıkılarak meslekten ihraç edilen diğer akademisyenleri görevlerine geri döndürmeye; yargı bağımsızlığı ilkelerine saygı duymaya davet ediyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!