Abdestsiz Kur'an dinlenir mi? Abdetsiz olarak Kur'an dinlemek caiz midir? (Diyanet Cevabı)

Güncelleme Tarihi:

Abdestsiz Kuran dinlenir mi Abdetsiz olarak Kuran dinlemek caiz midir (Diyanet Cevabı)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 19:07

Kuranı Kerim, içinde Allah'ın bize emirleri ve yasakları bulunan kulların bulunduğu gönderilmiş kutsal bir kitap olduğundan dolayı okuma şartlarına da uyulması gerekir. Yüce yaratan tarafından elçiler aracılığı ile insanlığa gönderilmiş olan bir kitabın önemi büyük olduğu için onu okurken, dokunurken ve dinlerken çok dikkat edilmesi gerekir. Abdestsiz Kur'an dinlenir mi sizler için derledik.

Haberin Devamı

Kuran okunduğu zaman alınacak sevaplardan faydalanabilmek için abdestli olmak gerekir. Kuranı Kerim okunduğu zaman dinlemek ve Kuranı Kerimi hüzünlü bir şekilde okumak alimler tarafından çok önemli sayılır.

Abdestsiz Kur'an Dinlenir mi?

Abdestsiz Kuranı Kerim okuma hususunda en fazla dikkat edilmesi gereken konu kişinin gusül abdesti olup olmamasıdır. Gusül abdesti olmayan kişinin Kuranı kerimi ezberden bile okuması caiz görülmemiştir. Bu nedenle de gusül abdesti olmayan kişinin aynı zamanda Kuranı kerime dokunması ya da okuması da caiz değildir. Kişinin gusül abdesti var ve normal abdesti yok ise belli durumlarda Kuranı kerimi okuyabilir. Bu kişilerin ezberden okuması da normal abdest alamadığı durumlarda mümkündür. İki abdest ayrımının doğru bir şekilde yapılması gerekir. En güzel olanı ise, kişinin abdest alarak Kuranı kerimi yüzünden okumasıdır.

Haberin Devamı

Abdetsiz Olarak Kur'an Dinlemek Caiz midir? (Diyanet Cevabı)

Kur’an’ı Kerim okunduğu sırada dinlemek her zaman farzdır. Kuranı kerim, her nerede okunursa okunsun ona hürmet ederek dinlemek çok büyük sevaptır. Kur’an’ı Kerim okuyan birini abdestsiz bir şekilde olarak dinlemekte herhangi bir sakınca bulunmuyor. Kuranı kerim okunduğu zaman dinlemek için abdest almaya gerek yoktur ve abdestli bir şekilde dinlemek ise sevaptır ve çok daha faydalıdır.

Kur’an’ı Kerim’i dinlemenin okumaktan çok daha fazla sevap olduğu ile ilgili pek çok hadis de bulunuyor. Kur’an’ı Kerim’i abdestsiz bir şekilde dinlemek de mümkündür. Kuranı kerimi öğrenmek ya da öğretmek için öğretmek için kelimeleri telaffuz etmek ya da içinde geçen ayetlerden örnek verilmek sureti ile abdestsiz okumaya müsaade bulunuyor. Kuranı kerim, aynı zamanda da bir şifa kaynağı olduğu için en güzel şekilde sevabından yararlanabilmek için abdest almak gerekir.

Kur’an’ı Kerim’i, abdestsiz bir şekilde ezberden okumak isteyen bir kişinin kesinlikle gusül abdesti olması gerekir. Gusül abdesti olan bir kişi normal abdesti olmasa da Kuranı kerimde geçen ayet ya da sureleri ezberinden okuyabilir. Ezberden okumak, yoğun hayat şartlarında büyük bir kolaylık sağladığı için Kur’an’ı Kerim’de geçen duaları da ezbere okumak ve bilmek kişinin bu sevaptan yararlanabilmesi için daha kolaylık sağlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!