11-6 tansiyon normal mi yoksa düşük mü? Hamilelikte sorun yapar mı?

Güncelleme Tarihi:

11-6 tansiyon normal mi yoksa düşük mü Hamilelikte sorun yapar mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 18:54

Herkesin kendine göre ideal tansiyon ölçüsü farklıdır. Aynı zamanda büyük ve küçük tansiyon için olması gereken ortalama değer ise, 12 (120 mmHG) – 8 (80 mmHG) arasındadır. Hamilelik ile birlikte bu değerlerde pek çok değişiklik görülür. 11-6 tansiyon normal mi yoksa düşük mü sizler için derledik.

Haberin Devamı

Hamilelik bir kadının en zorlu ve hormonlarının en fazla değiştiği dönemlerinin başında gelir. Acısıyla tatlısıyla çok karmaşık ama bir o kadar da güzel 9 aylık bir serüvene imza atar. Bu serüvende güzel deneyimlerle birlikte çeşitli sağlık sorunları da bazı zamanlarda kendini gösterebilir.

11-6 Tansiyon Normal mi Yoksa Düşük mü?

Büyük tansiyon, 5-10 mm HG, küçük tansiyon ise 11-6 seviyesine kadar düşmesi normal kabul edilir. Eğer hamilelik sırasında kişinin tansiyonu 9-6 değerleri arasında seyrediyorsa da normal karşılanabilir. Değerler ise, 6-4’ü gösteriyorsa tansiyonunuz sınırın biraz altında demektir. Ama 5 -3,3 değerlerinde de tansiyon düşüklüğü görülebilir. Bu gibi durumlarda tansiyona acilen müdahale edilmesi gerekir. Hamilelikte genellikle 11-6 tansiyon normal kabul edilir.

Haberin Devamı

Hamilelikte Tansiyon Sorun Yapar mı?

Hamileliğin 20.ayında yüksek tansiyon sorunu ile karşılaşmanız durumunda bu durum preeklampsi şeklinde de bilinen bir çeşit sağlık sorununa tol açabilir. Hipertansiyon ya da gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen organlara, hayati organların çoğuna da zarar verebilir. Eğer preeklampsiye bir de kasılma riskini arttıran durumlar; ataklara ve nöbetler de eşlik ediyorsa eklampsi ortaya çıkabilir. Aynı şekilde tehlikeli çok tehlikeli bir durumdur.

Hamilelikte tansiyon düşüklüğü sıkça karşılaştığımız bir durumdur. Pek çok anne adayı ise, hamileliğin ilk 3 ayında tansiyon düşüklüğü şikayeti ile karşı karşıya kalabilir. Genellikle herhangi bir olumsuzluğa neden olmasa da ağır vakalarda çok kötü sonuçlar ortaya çıkarabilir. Hamilelikle beraber vücutta hormonal ve fizyolojik değişiklikler de meydana gelir. Hamilelik sürecinde tansiyon düşmesi ve yükselmesi her ne kadar normal bir durum olarak kabul edilse de anne ve bebek için bazı zamanlarda endişe verici olabilir.

Hamilelikte Tansiyonun Sebepleri Neler Olabilir?

Hamilelikte düşük tansiyonun başlıca nedenleri şunlardır;

Hormonlardaki ani değişim,

İkizlere hamile olmak,

Anemi, kansızlık,

Uzun süre susuz kalmak,

Korku, stres, kaygı,

Endokrin hastalıkları,

Karaciğer hastalıkları,

Haberin Devamı

Düşük tansiyon geçmişi de hamilelik döneminde sıkça tansiyon düşüklüğü sorunlarına neden olabilir.

Hamilelikte yüksek tansiyonun başlıca nedenleri ise şunlardır;

Çok fazla miktarda tuz tüketmek,

Genetik faktörler,

Bağışıklık sisteminin çok zayıf olması,

Çoğul gebelik,

Yetersiz beslenme,

Diyabet,

Annenin yaşının 20’den küçük ya da 40 yaşından büyük olması,

Kansızlık,

Obezite,

Molar gebelik,

Kronik böbrek hastalığı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!