Ülken, "Aydın teşvikte hak ettiği yerde değil"

Güncelleme Tarihi:

Ülken, Aydın teşvikte hak ettiği yerde değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2016 14:24

Aydın Anemon Otel’de gerçekleştirilen Ege İhracatçılar Birliği tanışma toplantısına Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er, Ege İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Mehmet Kadri Gündeş, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Nazilli ve Söke Oda Başkanları ile ihracatçı firma yetkilileri katıldı.

Haberin Devamı

Aydın’ın Türkiye’de kuru incir üretiminin yüzde 70’ini, kestane üretiminin yüzde 65’ini zeytin ve zeytinyağı üretiminin ise yüzde 25’ini karşılayan bir kent olduğuna vurgu yapan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Davut Er, bu ürünlerde Türkiye birincisi konumunda olduklarını dile getirdi. Kuşadası ve Didim gibi önemli turizm merkezlerine sahip Aydın’ın, 2015 yılı sonu itibariyle 700 milyon dolar ihracat rakamıyla Türkiye’nin ihracatta 23’üncü ili konumunda bulunduğunu açıklayan Davut Er, "Aydın’da 300 civarında ihracatçı firma faaliyet gösteriyor. Aydın ilinden daha fazla katma değerli ürün ihracatı için Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya yatırım yapmamız gerekiyor. Bu süreçte devlet yardımlarından azami yararlanmak hayati öneme sahip" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ülken, Aydın teşvikte hak ettiği yerde değil



ÜLKEN, "AYDIN’DA HERŞEYİN POTANSİYELİ VAR"

Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Çıldır Havaalanı’nın açılması için mücadele ettiklerini belirterek, "Ülkemizde adaletsiz bir teşvik sistemi var ve bu sistemin içerisindeki Aydın, hak ettiği yerde değil. Dış ticaretimizi arttırmak için tek başımıza da mücadele edebiliriz ancak birlikte hareket edersek daha güçlü oluruz. Havaalanı konusunda ‘Potansiyel yok’ deniyor. Biz araştırdık. Aydın’dan İzmir Adnan Menderes Havaalanı’na giden Aydınlı sayısına baktık. Aydın’daki havaalanı Denizli’yi dörde katlayacak potansiyele sahip. Aydın’da herşeyin potansiyeli var. Aydın’daki havaalanı Çardak’ın çok çok üzerinde. Yeter ki biz mücadele edelim" dedi.

Ülken, Aydın teşvikte hak ettiği yerde değil




BOSNALI, "İNCİR İHRACATÇISI DEVLETTEN DESTEK ALAMIYOR"

Aydın’daki incir ihracatçısının devletten gerekli desteği alamadığını savunan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, "Altı yıldan beridir soğuk hava deposu projesi üzerinde çalışmamıza rağmen bir türlü projeyi tamamlayamadık. Soğuk hava depomuz olmadığından ihracatçımız kaliteli ürünleri ihraç edemiyor. Özellikle incir üretiminde dünya markası olmamıza rağmen üretici ve ihracatçı devletten bugüne kadar hiçbir yardım almadı. Ülke ekonomisine bu kadar yüksek gelir sağlayan bir ürüne devletin destek vermesi gerekiyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

Ülken, Aydın teşvikte hak ettiği yerde değil



ŞAHİN, "BİZİ ZENGİN BİR İL SANDILAR"

Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin de teşvik sisteminin değişmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Her platformda konuşma yapılırken ‘Dağlarından yağ, ovalarından bal akar’ diye diye bizi zengin bir il sandılar. O yüzden de bizi arka plana atıp, diğer illere teşvik verdiler. Teşvikler ilçe bazlı olmalı. İhracatçının en büyük problemi taşımacılık. Bir an önce Aydın- Güllük Demiryolu Hattı yapılmalı, çevre yolu bitirilmeli ve havaalanı hizmete girmelidir" dedi.


BAKMADAN GEÇME!