Tarih saçmasına bilimsel tepki

Güncelleme Tarihi:

Tarih saçmasına bilimsel tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2007 00:00

Alman yazar Raoul Schrott, yeni çıkacak kitabının önsözünde bilinen tarihi gerçekleri alt üst etti. Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Rüstem Aslan, Troia Antik Kenti’nin Çukurova’da, tarihçi Homeros’un da Adanalı olduğunu iddia eden Alman yazara büyük tepki gösterdi.

ÇANAKKALE merkezine bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde bulunan Troia Antik Kenti’nin Çukurova Bölgesi’nde, İlyada Destanı’nda 10 yıl süren Troia Savaşları’nı anlatan Homeros’un Adanalı olduğunu ileri süren Alman yazar Raoul Schrott’a büyük tepki geldi.

Troia Antik Kenti’ndeki kazılara 20 yıl eşlik eden Onsekiz Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troia Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Rüstem Aslan, aslen Avusturyalı bir edebiyatçı olduğunu belirttiği Schrott’un piyasaya yeni çıkacak kitabının, internette okuduğu önsözünde yer verdiği bilgilerin doğru olmadığını söyledi. Aslan, Troia Savaşları’nın Çukurova Bölgesi’nde geçmediğini, Homeros’un da Adanalı olmadığını açıkladı.

SANSASYON PEŞİNDE

Schrott’un İlyada’nın yeni çevrisi olarak mart ayında çıkacak ’Homer’in Vatanı’ adlı kitabının çok satması için önsözünde bu tür sansasyonel iddialara yer verdiğini belirten Aslan şöyle konuştu:

"Kendisini tanırım, iyi bir edebiyatçı ve çevirmendir. 2005 yazında kendisine Troia’yı gezdirmiş ve son çalışmaları anlatmıştım. Homeros destan anlatı geleneğinin Anadolu’ya yabancı olmadığını, halen varolduğunu da belirtmiştim. Önsöz ve kontrol için dünyanın belli başlı en iyi Homeros uzmanı Prof. Latacz’dan yardım istediğini, ancak bu isteğinin geri çevrildiğini belirtmişti. Daha sonra Latacz bana Schrott’un çok saçma ve bilim dışı görüşleri bulunduğunu ve çevirinin yer yer büyük hatalarla dolu olduğunu, bu nedenle önsöz isteğini reddettiğini belirtmişti. Prof. Latacz haklıymış. Raoul Schrott’un yaptığı adına çok uyuyor. Schrott, Almanca aynı zamanda hurda, çöp anlamına gelmektedir. Yani Raoul Schrott adına yakışır bir iş yapmış, eski ve çöp bilgileri satmaya kalkıyor. Bir yandan Homeros’la bilgimiz sıfır diyor, öte yandan büyük hikayeler anlatıyor. Gereğinden çok fazla acılı Adana yemiş her halde. Biraz sansasyonla, kitabın satışını artırmayı düşünüyor."

HOMEROS İZMİRLİ

ÆONSEKİZ Mart Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Troia Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Arkeolog Yrd. Doç. Dr. Rüstem Aslan, Homeros’un iddia edildiği gibi Adanalı değil, İzmirli olduğunu belirterek, "Homeros’un destanlarının, M.Ö. 8’inci yüzyılın ortalarında, Homeros isimli kişinin doğduğu yer olarak kabul edilen Symrna (İzmir) bölgesinde ortaya çıktığı kesindir. Chiso’da (Sakızadası) kendilerini Homeros’a dayandıran ve buradan yola çıkarak kendilerini Homeroslular olarak tanımlayan eski bir ozanlar okulunun varlığı bilinmektedir" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!