Sağlıkta bir garip liste

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkta bir garip liste
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

İZMİR'den Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Haluk Tokuçoğlu'na çekilmiş, ‘‘Sağlıkta kıyım'' denilen bir liste gündemde. Burada görevlendirmelerle ilgili öneriler var. Bize gelenler ve bugünkü durum şöyle:

İl Sağlık Şube Müdürü Dr. Adviye Göktemen'in alınması istendi, henüz yerinde. Atatürk Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ertuğrul Seyhan da topun ağzına gelip kaldı. Başhemşire Mürüvet Gökçe'nin yerine Sema Altıntaş önerildi, ama olmadı. Atatürk SML Müdürü Rasime Sertdemir istek üzerine alındı ama yerine önerilen Nilüfer Ünlütürk getirilemedi. Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Keskin'in yerine Dr. Şenay Coşkun uygun görülmüş, ama duyumlara göre Adana'dan atama yapılmış. Alsancak Devlet Hastanesi Başhekimi Uçar Çallı da gidicilerden. Koltuğuna Dr. Aslan Savaşan önerilmiş, bu operasyon da kalmış.

BU liste operasyon öncesi mi yazıldı, yoksa düzmece mi? Listenin tarihine ilişkin işte küçük ipucu: Alsancak Devlet Hastanesi Başhekim yardımcılıklarına Dr. Erdal Özkaya ile Dr. Metin Turan öneriliyor. İki hekim bu göreve operasyonların epey öncesinde geldi. Listede imza yok, daktiloyla ‘‘Yusuf Mamalı, İzmir MHP İl Başkanı'' yazılmış. El yazısıyla ‘‘Sağlık Müdürüyle görüştüm'' ibareleri, sicil numaraları not düşülmüş.

MAMALI, liste hazırlamadığını belirtti, partiye her gün isteklerle gelenleri kart yazıp gönderdiğini söyledi. Mamalı, ‘‘Ben yardımcı olunsun diye yazıyorum. Niye liste yapayım? Aleyhimize çalışanlar var. Kamuoyuna böyle lanse etmek istiyorlar. Kötü niyetliler var'' dedi.

SSK’nın kimlik komedisi

SSK Genel Müdürlüğü bir süre önce bir genelgeyle, sağlık tesislerinde kalan, unutulan sağlık karnelerinin ‘‘Birileri'' tarafından kullanıldığını bildirdi. Yani haksahibi olmayanların bu karnelere ilaç yazdırarak kurumu zarara uğrattıkları ima edildi. Bunun önüne geçmek için de sağlık karneleriyle gelen her SSK'lının kimlik belgesi adı ve seri numaralarının protokol defterine yazılması şart koşuldu. Şimdi SSK hastane ve dispanserlerinde kimliksiz gelen vatandaş muayene edilmiyor. SSK'lının karnesini gösterip, ‘‘Bu benim kardeşim. Karneyi verip nasıl kabul etmezsiniz'' yakınmaları işe yaramıyor. Sonra olanlar oluyor ve genelgeden habersiz vatandaşla çalışanlar söz düellosuna tutuşuyor, kaybeden SSK'lı oluyor. Evine dönüp, kimliğini alıp yeniden çile kuyruklarına giriyor.

Ödenek bitti yapı paydos

SSK Buca Hastanesi 1995 Temmuz’unda boşaltıldı. Altyapı dahil herşeyiyle onarıma alındı. Yıkılıp yeniden yapılmadı, 5 yılda kabası bitti, doğramaları takıldı. Asıl iş bundan sonra. Ama iddiaya göre ödenek bitmiş, işçiler dinlenmeye çekilmiş. İnşaatı izleyenler 2005'e ‘‘İnşallah'' diyor. (Fotoğraf:DHA- Tolga ADANALI-İZMİR)

HASTA HAKLARI BİLDİRGESİ'NDEN

Bir sağlık kuruluşuna, sağlık hizmeti almak için başvuran herkesin:

REFAKATÇİ BULUNDURMA: Mevzuatın, sağlık kurum ve kuruluşlarının imkanları ölçüsünde ve tabibin uygun görmesi durumunda refakatçi bulundurmayı istemeye, hakkı vardır.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi

İlaç ve Zehir Danışma Merkezi

277 73 33

GÜLÜMSEYİN

Ya bunuyor ya...

Doktor Temel, Cemal'in karısını muayene etmiş,

- Karın ya bunuyor, ya da AIDS.

- Nasıl anlayacağız?

- Ankara'ya götür bırak, kendi kendine dönecek olursa onunla yatağa girme.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!