İzmirli kadınlar yürüyüşte

Güncelleme Tarihi:

İzmirli kadınlar yürüyüşte
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2015 14:29

İZMİR "5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının yıl dönümü" nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği etkinlikte yüzlerce kadın yürüdü. Yürüyüşe katılan CHP Genel Başkanı yardımcısı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbeş Aydın, kadın hakları ve kadınların siyasetteki yeriyle ilgili çarpıcı mesajlar verdi. Kocaoğlu, kadınların siyasette yeterli sayıda ve kendi kimlikleriyle temsili sağlanamadığı müddetçe gerçek demokrasiden söz edilemeyeceğini, Böke kadınların artık şiddet maruz kalmamak istediğini, Aydın ise 5 Aralık ve 8 Mart Dünya Kadınlar gününde kadınlara ücretsiz ulaşım hakkı verilmesini istediklerini söyledi.

Haberin Devamı

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 81. yıldönümü Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan etkinlikle kutlandı. CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, kadın örgütleri temsilcileri ve üyelerinin katıldığı etkinlikte canlı mankenler ilk kadın milletvekilinin yemin ettiği an ile Türk kadının ilk oy kullandığı dönemi sergiledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Türk kadının en büyük bayramının 81. yıldönümün kutluyoruz. Ulu Önderimiz’in 81 yıl önce o günün parlamentosunda aldığı bu büyük kararı maaalesef tam olarak anlayamadık. Gereğini tam olarak yapamadık. Hepimize gereğini yerine getirmek için büyük görev düşüyor" dedi.

SİYASETİN BİRAZ KADINLAŞTIĞI BİR YAPI HEPİMİZE İYİ GELİR

Kadınların siyasette "yeterli sayıda ve kendi kimlikleriyle" temsilini sağlanamadığı müddetçe gerçek demokrasiden söz edilemeyeceğini belirten Kocaoğlu, siyasette kaliteyi arttırmak, nezaketi, sevgiyi, empatiyi, şefkati, merhameti, sadaketi ve duyarlılığı kalıcı kılmak için de bu mücedeliye vermek gerektiğini söyledi. Kocaoğlu, "Siyaset kalıplarını yerle bir etmek zor bir iş. Ama imkansız değil! Kadınların ’erkekleşerek’ siyaset yaptığı değil, siylasetin biraz ’kadınlaştığı’ bir yapının hepimize iyi geleceği kesin! Kadınların sömürülmeye, baskılara, haksızlığa, zulme ve eşitsizliğe karşı seslerini yükseltmek için neden sadece 5 Aralık’ları, 8 Mart’ları beklediğini hep merak etmişimdir. Neden bu mücadelede sürekliliği sağlamazlar? Buradan kadınlarımıza iki tavsiyede bulunmak istiyorum. Sorunların başkasına havale edilerek çözülemeyeceğini sakın unutmayın! Daha da önemlisi; lütfedilmiş değil, kazanılmış hakların peşine düşün" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, TBMM’de kadınların temsil oranının yüzde 15 olduğunu oysa Türkiye’nin yüzde 50’sinin kadın olduğunu söyledi. Böke, kadınlara seslenerek "Meclis’te sizin sesiniz olabildiğimiz zaman Türkiye’de insan haklarında bahsedilecek, demokrasi yerleşecek, özgür Türkiye olacak. Biz ölmek değil yaşamak istiyor, şiddete maruz kalmamak istiyoruz. Özgecanlar’ın cezası verildiğinde alkışlamadığımız Türkiye hukuku istiyoruz. Çocuklar, kadınlar, gençler ve erkeklerle birlikte özgürce, demokrasi içinde yaşamak istiyoruz" dedi. Böke, Mustafa Kemal Atatürk’e Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verdiği için teşekkür etti.

Haberin Devamı

İzmirli kadınlar yürüyüşte



5 ARALIK VE 8 MART’TA ULAŞIM KADINLARA ÜCRETSIZ OLSUN!

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbeş Aydın, 5 Aralık 1934’ün kadınlar için demokrasiye atılmış ilk adım olduğunu bu nedenle 5 Aralık’ın kadınlar için demokrasi günü olduğunu söyledi. Türkiye’de devlet, ordu, meclis, partiler, sivil toplum kuruluşlarınıda hep erkek egemenliği olduğunu belirten Aydın, "Erkek oğlu erkek milletiz. Kadınlar adına diyoruz ki; erkeklerden cennet, çiçek, böcek istemiyoruz. Hayatımız cehenneme çevirmeyin yeter. Biz insan haklarında eşitlik istiyoruz" dedi. Aydın parti içi kongrelerinde kadınlar çok az yer verildiğinden yakınarak, mor liste yapacaklarını fazla sayıda kardın yazacaklarını, oy kullanan çok sayıda kadın olduğunu söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ndan da bazı istekleri olduğunu dile getiren Aydın, 5 Aralık’ta ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde belediye otobüslerinin kadınlara ücretsiz olmasını talep etti. Kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmasını ve indirimli kart da verilmesini isteyen Aydın, ayrıca belediyelerde aynı ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu gibi projeler için kadınlardan oluşan kurulun vereceği "Kadın Etki Değerlendirme Raporu" uygulamasının devreye alınmasını önerdi. Konuşmaların ardından 5 Aralık Nedeniyel kadın şefin yönettiği İzmir Büyükşehir Belediesi bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’nıdan Kültüpark Fuar alanına kadar yürüyüş yapıldı.

BAKMADAN GEÇME!