İzmirli bu yaz yandı

Güncelleme Tarihi:

İzmirli bu yaz yandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2008 00:00

Bu yıl Ege ve İzmir'e çok az yağmur yağdı. Şubat ayı kuraklık sıralamasında 1949 yılından sonra 2. sırayı aldı. 2005 yılı şubatında İzmir'e 208 litre su düşerken geçen ay bu 9 litreye geriledi.

DSİ 2. Bölge Planlama Müdürü Aslı Erdemir Silay, barajların doluluk oranlarının ve yeraltı rezervinin çok düştüğünü söyledi. Silay, "Sularımızı çok dikkatli kullanmalıyız" dedi.

İZSU Genel Müdürlüğüne vekaleten atanan Dr. Ahmet Alpaslan, İzmir'in günlük 600 bin metreküp, yazın ise bir milyon metreküp su tükettiğini belirtti. 120 milyon metreküp açığın olduğunu belirten Alpaslan, yeni kaynaklar aradıklarını söyledi.

EGE Bölgesi’nin su sorunları Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü, DESEM Bordo Salonu’nda masaya yatırıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Su Kaynakları Yönetime ve Doğal Afetlerin Kontrolü Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUMER), Devlet Su İşleri, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Su Müdürlüğü’nün katıldığı çalıştayda Ege’nin acı durumu ortaya kondu.

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü adına konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfi Eker, 2008 yılının en kurak yıl olarak 1949'dan sonra 2. sırayı aldığını söyledi. İzmir’de 14 Ekim 2007 tarihinde 12.8 mm’lik yağış kaydedildiğini ancak 4 aylık periyodik kurak bir mevsimin söz konusu olduğunu belirten Eker, "Yüksek basınç ve Akdeniz üzerinden gelen bölgesel iklim hareketleri nedeniyle İzmir’de yağışlar çok azaldı" dedi.

BARAJLARIN DURUMU

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü sınırları içinde onüç tane baraj ve ondört göletin işletme halinde olduğunu söyleyen Aslı Erdemir Silay ise geçen hafta itibariyle Bergama’daki Kestel Barajı’nın doluluk oranının yüzde 30, Balçova’nın yüzde 37, Güzelhisar’ın yüzde 62, Ürkmez’in yüzde 19 olduğunu belirtti.

YAĞIŞLAR ÇOK AZ

İzmir’de Türkiye ortalamasından üç kat fazla insan yoğunluğu olduğunu, bununda düşen yağış miktarında yüzde 7 eksiklik yarattığını söyleyen Erdemir, "Bölgede suyu çok idareli kullanmalıyız" dedi.

Geçen yıl yağışlarda İzmir’de yüzde 51, Manisa’da yüzde 54, Uşak’ta yüzde 36 eksiklik olduğunu da vurgulayan Erdemir, Gediz, Bakırçay ve Menderes havzasındaki barajların doluluk oranlarında ciddi bir eksikliğin bulunduğunu belirtti.

Yanık yağları lavaboya dökmeyin

İZMİR’de kurulan Ulusal İzmir Şirketi kızartma yağlarını toplayıp biodizele dönüştürmek için lisans aldı. Çevre ve Orman Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’nden seri numaraları olan formları alıp iki aydır çalışmaya başlayan firma, otel, kafeterya, yemek fabrikaları, askeri tesislerle sözleşme imzalayıp bir litresi bir milyon litre suyu kirleten kızartma yağlarını toplamaya başladı.

SAĞLIĞA BÜYÜK TEHDİT

Çevre Mühendisi Müge İnan,"2005 yılında çıkan yönetmeliğe göre bu firmalar denetimlerde atık teslim formlarını göstermek zorundalar. Yoksa büyük para cezaları var" dedi. Merdiven altı firmaların maalesef bu sektörde de ortaya çıkıp bunları ücret karşılığı topladığını belirten Müge İnan,"Kanserojen olan bu yağlar daha sonra ham yağa karıştırılıp piyasaya sürülüyor. Gıda sanayinde, yem sanayinde maalesef kullanılıyor. Sağlığımıza tehdit eden bu tür girişimlerin önünün kesilmesi için herkesin çok dikkatli olması gerekiyor" dedi.

Okullarda büyük yarış başlıyor

Bir litresi bir milyon litre suyu kirleten kızartma yağlarının lavaboya dökülmemesi için kampanya başlatıldı. Okullarda işyerlerinde hatta evlerde bu yağların mutlaka toplanması gerektiğini belirten Ulusal İzmir Şirketi Başkanı Olgar Kalkan, "Kampanyaya katılmak isteyenler alo atık hattımızın 444 2845 nolu telefonunu arayarak bizden toplama bidonu isteyebilirler. En çok kızartma yağı toplayan okulların bilgisayar ve donanım eksikliklerini karşılayacağız. Diğer okullara da topladıkları miktar oranında bisiklet, kalem, kitap gibi ders araç gereci hediye edeceğiz" dedi.

ALO ATIK YAĞ HATTI: 444 28 45

İstanbul Merkezli Ezici Şirketi’yle işbirliği yapan Ulusal İzmir Şirketi, atık yağların geri dönüşümü için filo kurdu. Sözleşme imzaladıkları firmalara bidon bırakan ekip bunları düzenli olarak toplayıp biodizele dönüştürürken, çevre kirliliğini önlemede de büyük görev yapıyor.

Kampanyaya katkı koymak isteyenler, bilimsel ve uygulanabilir yöntem önerileri için telefon, faks ve elektronik adresimiz

İBRAHİM IRMAK

Tel: 0232-4886500 - faks: 0232-464 83 23

e-mail: iirmak@hurriyet.com.tr


Tarımsal kirliliği önleyin uyarısı

DOÇEV-Doğa ve Çevre Vakfı toprak ve su kirliliğinin önlenmesi için Denizli'de düzenlenen 4. Tarım Fuarı'nda stant açtı. Ziyaretçilere Büyük Menderes Havzası’nın yaşamımızdaki yeri, tarımsal kimyasalların kullanımı ve etkileri konularında bilgilerin aktarıldığı standda gübre ve ilaç kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken konularla ilgili broşürler dağıtıldı.

120 milyon metreküp açık var

İZSU Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Alpaslan İzmir’deki barajların doluluk oranlarının çok düşük olduğunu, yeni su kaynakları aradıklarını söyledi. İzmir’in 120 milyon metreküp acil suya ihtiyacı olduğunu belirten Dr. Alpaslan, açığı kuyularla gidermek için çalışma yaptıklarını belirtti.

İzmir’in kışın günlük 600 bin metreküp, yazın ise bir milyon metreküp su tükettiğini de belirten Dr. Alpaslan, Tahtalı Barajı’nda şu an kullanılabilecek suyun 58 milyon, Balçova’da ise 2 milyon 800 bin metreküp olduğunu söyledi. Sarıkız ve büyük su kuyularında 108 milyon metreküp su alınacağının planlandığını ama rezervin maalesef iç açıcı olmadığını gördüklerini belirten Dr. Alpaslan, Menemen kuyularında da 40 milyon su alacakken 9 milyon dahi su alamıyoruz. Halkapınar ve Çamdibi kuyularından da en fazla aldığımız su 39 milyon. Pınarbaşı zaten 1 kusur milyonlara düşmüş" dedi.

BORU MU BU... BORU MU BU?

Su ne kadar önemli bizim için?

Yaşamımız hayatımız için.

Su içmeden kaç gün yaşayabiliriz?

Hangi bitkileri yetiştirebiliriz?

Nasıl temizleniriz?

Daha ilköğretimde belletiyorlar. "Vücudumuzun yüzde 70’i su" diye. "Günde 10 bardak su için. Susuz kalırsanız yorgun düşersiniz, baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç kaybı olur. Suyun değerini iyi bilin" diye.

Peki öğrenmiş miyiz?

İzmir şimdi susuz yazın eşiğinde.

Bir damla bile suyun ziyan edilmemesi gerekiyor.

Acil eylem planlarının hazırlanıp bir bir uygulanması lazım.

Ama biz ne yapıyoruz. Baraj yapmak için yıllarca araştırıp projelendirdiğimiz alanları başkalarına veriyoruz.

Burnumuzun dibi dururken 120 km öteden su getirmek için tırmalıyoruz. Daha boru bile döşememişken "İzmir’e su müjdesi" diye haber veriyoruz. O suları evlere ulaştırmak için binlerce kilovatsaat enerji tüketeceğimizi hesaplamıyoruz. Patlayan çatlayan hatlarda yarısını kaybedeceğimizi düşünmüyoruz.

"Kaynakları israf etmeyin" diye feryat edenleri duymuyor, suyun altını bırakın, elmastan daha değerli hale geldiğini görmüyoruz.

Bilinç kaybına uğramışız beyler. Acep nedendir diye bile sormuyoruz.

SEV’de doğayı koruma eğitimi

İZMİR Özel SEV İlköğretim Okulları öğrencilerin çevre duyarlılığını artırmak için etkinlik üstüne etkinlik düzenliyor. Geçen yıl atık pil, eski CD toplama kampanyası açıp bilgisayardan lüzumsuz çıktı almayı sıfıra düşürdüklerini söyleyen Akademik Koordinatör Nilay Sutaş, İletişim ve Halkla ilişkiler Koordinatörü Aydan Yakın ve Özlem Altay, "Çalışmaları, eko okul bilinciyle sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz Su Tasarrufu ve Naylon Poşete Hayır kampanyaları da yürütürken, sürdürülebilir bir hayat için neler yapılması gerektiğini öğreniyor" dedi.

Küresel ısınmanın hayatımıza etkileri

KARŞIYAKA Anadolu İletişim Meslek Lisesi öğrencileri, küresel ısınma konusuna dikkat çekti. Radyo-Tv bölümü hazırladığı görüntüleri sunarken, Gazetecilik Bölümü de olası felaket resimlerini sergiledi. Kişi başına tüketilen su ve elektrik miktarının fazlalığının dikkat çekildiği sunumda küresel ısınmanın etkilerinin azaltılabileceği belirtildi. Katılımcılardan Orman Mühendisi Yasemin Bilgeli, "Bir önceki nesil doğayı mirasyedi gibi kullandı. Küresel ısınma konusunda anlatılanlar öngörüler değil, gelecekteki gerçekler" diye konuştu.

Öğrencilerden maskeli protesto

ÇEVRE Mühendisi Aslı Musalı, Özel Çakabey Okulları'nda öğrencilere global çevre sorunlarını ve küresel ısınmaya karşı neler yapılabileceğini anlattı. Hava kirliliğini ve asit olup yağan yağmurları görsel sunum eşliğinde anlatan Musalı, "Sürdürülebilir Kalkınma" için neler yapılması gerektiğini tek tek açıkladı. Okuldaki çevre etkinliğinde gösteri düzenleyen çocuklar da, gaz maskeleri takıp hazırladıkları pankarlarla okul koridorlarında yürüyüş yaptı ve hava kirliliğini protesto etti.

İZMİR'İN SU DURUMU

TahtalI BarajI

Æ Seviye: 45.95 m

Æ Hacim: 78.832.000 m3

Æ Aktif Doluluk: yüzde 20.64

Balçova BarajI

Æ Seviye: 128,34 m

Æ Hacim: 2.903.000 m3

Æ Aktif Doluluk: yüzde 36.29

Ürkmez BarajI

Æ Seviye: 29,16 m

Æ Hacim: 1.311.000 m3

Æ Aktif Doluluk: yüzde 14.03

Derİn Kuyular

(Sarıkız, Göksu, Menemen, Çavuşköy, Halkapınar, Pınarbaşı Kuyuları)

DSİ Kotası: 180.000.000 m3/yıl

TASARRUF İÇİN NELER YAPILMALI

Æ Bozuk muslukları onardığınız takdirde yılda 6 tonluk su israfına engel olursunuz. Çünkü saniyede bir damla akan su, yılda 6 metreküp tüketime neden olur.

Æ Traş olurken, ellerinizi yıkarken, dişinizi fırçalarken, bulaşıkları sabunlarken açık bırakacağınız musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur.

Æ Bahçenizi damlama sistemiyle ve buharlaşmanın az olduğu sabah yada akşamüstü saatlerini tercih etmeniz gerekir.

Æ Rezervuar boyu daha küçük klozetler kullanarak veya büyüklerin içine 1,5 lt lik içi su dolu 2 pet şişeyi koyarak suda yüzde 60 tasarruf sağlayabilirsiniz.

Æ Bir banyoda 150 litre su tüketilirken, duşta bu tüketim 50 litreye düşmektedir.

Æ Otomobilinizi ve balkonlarınızı hortumla yıkamak yerine, silerek veya kova ve sünger kullanarak temizlediğinizde yaklaşık 550 litre su kaybına engel olursunuz.

Makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmayıp ve kısa programları tercih edebilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!