Ekonomi Hattı

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi Hattı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2010 21:52

Haberin Devamı

Yazgan şaraphane yatırımına hazırizmir’in köklü kuruluşlarından Yazgan Şarapçılık, yeni yatırımlara hazırlanıyor. Yönetim Kurulu Üyesi Murat Yazgan, “Kurulduğu 1943 yılından buyana şarap sektöründe isminden sıklıkla söz ettiren ve aranan kurumsal bir marka haline gelen Yazgan Şarapları olarak ciddi yatırımlar için düğmeye bastık” diye konuştu.Özellikle bağcılık ve modernizasyon alanında hatırı sayılır yatırımlar yapmayı hedeflediklerini belirten Yazgan, “Önümüzdeki yıl Çepnidere köyünde bulunan tesislerimize şaraphane kurarak ürünlerimizi yerinde işleyip satışa sunmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Saat tamirciliği tarihe karışıyorTEKNOLOJİK gelişmeler, usta çırak ilişkisine dayanan birçok köklü meslek gibi saat tamirciliğini de bitme noktasına getirdi. Turgutlu’da mesleğin yok olmasına direnen Nurettin Keskin ve Ahmet Yay, “Eskiden mesleğe girmek isteyen çıraklar arasında seçim yapmakta zorlanırken, şumdu bırakın çırağı müşteri bile bulamıyoruz” dedi. 1970’den beri saat tamirciliği yapan Nurettin Keskin, “Eskisi gibi usta, çırak ve kalfa yetişmiyor. Gelenlere de işi sevdiremiyoruz. Gençler sıkıntıya gelemiyor” dedi. Keskin, modeller değişse de bütün saatlerin çalışma sisteminin aynı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Ev dışı pazarda Orkide iddialıENDÜSTRİYEL pazarda “İdeal Orkide” markasıyla hizmet veren Orkide Yağları, ev dışı pazardaki payını giderek artırıyor. İnsanların dışarda daha çok yemek yediğini ve turizm sektörünün giderek geliştiğini kaydeden Endüstriyel Ürün Satış Müdürü İbrahim Şener şöyle konuştu:“Endüstriyel pazarın hacminde de artış sözkonusu. Türkiye’de yılda 1 milyon 700 bin ton yağ üretiliyor. Bunun 650 bin tonu margarin, 400 bin tonu da endüstriyel ürünlerden oluşuyor. Sadece pastacılık sektöründe 91 bin ton yağ tüketiliyor. Bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak yurtdışına yönelik ihracat atağı başlatmayı düşünüyoruz. Endüstriyel yağ pazarında yurtdışında kalıcı bağlantılar sağlayacağız.”Kalite daha yükselecekİdeal Orkide’nin endüstriyel ürünlerinin, sektördeki ürün kalitesini daha da yükselteceğini, profesyonellere geniş bir kullanım alanı yaratacağını belirten Şener, “15 milyon euroluk dev bir yatırımla bisküvi, çikolata, cips, dondurma, kuru üzüm ve pastacılık sektörlerini kapsayan endüstriyel ürün pazarına ‘pastam’, ‘poğaçam’, ‘baklavam’, ‘vista’, ‘krema’, blok margarin ve kızartma yağları adlı ürünlerle girdik. Orkide piyasaya yeni bir soluk olarak geldi. Bir yılda 20’nin üzerinde distribütörle çalışmaya başladık” dedi.

Haberin Devamı

DENSER’in iyi haberiDENİZLİ Serbest Bölgesi (DENSER) Genel Müdürü Adnan Yıldırım, bölgedeki ticaret hacminin 2010’un ilk 5 ayında yüzde 195 arttığını söyledi. Yıldırım, serbest bölgelerin ülkenin siyasi sınırları içinde olmasına rağmen, gümrük hattı dışında sayıldığını söyledi. Yıldırım, “Başlıca faaliyet konularımız iplik, tekstil, metal, tekstil boyası ve cam yan sanayi. 23 firmamız faaliyet gösteriyor. 2009 toplam ticaret hacmi 33 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2010’un ilk 5 aylık ticaret hacmimiz 24 milyon dolara ulaştı. Serbest bölge çok büyük avantajlar sağlıyor, ama maalesef ilgi beklediğimiz kadar değil. Yatırımcıları davet ediyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaplamacılar siteye kavuştuNİKELAJ ve kaplama alanında faaliyet gösteren sanayiciler, sektörün 17 yıllık hasretini sona erdirerek Bornova Pınarbaşı’nda çevreye duyarlı küçük sanayi sitesi kurdu. 1993 yılında kurulan Sınırlı Sorumlu Ni-Ka-İş Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi, 2000 yılında temel atttı, 10 yıl aradan sonra 72 işyerinin yer aldığı siteyi tamamladı. 17 yıl süren mücadeleKooperatif Başkanı Mehmet Tosun, 17 yıllık zorlu mücadelenin ardından sanayi sitesini açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “BBurada sadece 72 sanayicimize çalışma imkanı verebiliyoruz. Kentimizde hala düzensiz çalışan işyerleri mevcut. Bunları da sitemiz bünyesine almak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Konutlar için enerji tasarrufu sağlayan camİZMİRLİ Yorsan Cam Merkezi, konutlarda enerji maliyetlerini düşürmek için iki yeni camı kullanıcıların hizmetine sundu. “Yorsan Enerji Camı” ve “Dört Mevsim Camı” adıyla piyasada satışa çıkan camlar, ev içindeki ısının dışarıya çıkmasını önlerken, güneşin yakıcı sıcağını da eve sokmayarak soğutma giderlerini azaltıyor. Kapı ve pencere yalıtımı ile birlikte camlarla sağlanan yalıtımın da enerji tasarrufunda önemli olduğunu dile getiren Yorsan Cam Başkan Yardımcısı Gülfem Yorgancılar Perçin, yeni ürünleri ile enerji faturalarının düşeceğini söyledi. Sıcağı daha az hissedecek4 Mevsim Camı ile özellikle Ege Bölgesi’nde yaşayanların yaz sıcağını daha az hissedeceğini anlatan Perçin, soğuk bölgelerde yaşayanların ise Enerji Camları ile kışın yakıt tasarrufu sağlayacaklarını kaydetti. Enerji Camı’nın tek cama göre 5, normal bir çift cama göre 3 kat daha fazla yalıtım sağladığına işaret eden Perçin, “Enerji camı ısı kontrol amacı ile kullanılıyor. Son derece doğal bir rengi olan ve gün ışığını engellemeyen Enerji Camı ısıyı konut içinde tutarken, güneş ışınının ev içine girmesine izin veriyor. Soğuk kış günlerinde cam yüzeyinde yoğuşmaları engelliyor. Daha az yakıt tüketimi sağlıyor” diye konuştu.Nikah şekerinde lavanta kokusu ? Mustafa OĞUZ, (DHA)YAZ aylarıyla birlikte düğün sezonunun açılmasıyla, nikah şekeri piyasası canlandı. Evlenecek çiftler klasik anlayışın dışına çıkarak, kendilerine özgü özel tasarım aramaya başladı. Ev Kadınları Turistik El Sanatları Derneği (EVTED) Yönetim Kurulu Üyesi Nazlı Baysu, 2001 yılında açtığı dükkanında kişiye özel tasarım, dekorasyon, nikah-düğün organizasyonları ile iş hayata atıldığını söyledi.Baysu, “Artık klasik düğün anlayışı değişti. Tamamen özel istek üzerine çalışıyorum. Nikah şekerlerinde özel tasarımlı lavanta kokulu siparişler arttı. Sektörümüz yaz aylarını dört gözle bekliyor. Düğün sezonun açılması ile birlikte piyasa hareketlenmeye başladı, taleplere karşılamak için yoğun çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Princess Otel yenileniyor? Mehmet KURT, (DHA)izmir Balçova’da İl Özel İdaresi’ne ait Princess Oteli 51 milyon 600 bin liraya 20 yıl süreyle kiralayan Kaya Grubu, yenileme çalışmalarını hızlandırdı. Proje yürüme aşamasında 15 milyon dolar olarak tahmin edilen yatırım miktarının 20 milyon doları aşacağı söyleyen Genel Müdür Mesut Güven, resort ve şehir oteli mantığını birleştirdiklerini belirtti. Her birinde merkezi klima, minibar, LCD TV, kablosuz hızlı internet, kasa, uydu TV, interaktiv TV’lerin yer aldığı oda sayısının 316’ya çıktığını söyleyen Güven, bunların 2’sinin kral dairesi, 4’ünün dubleks suit, 10 tanesinin delüx suit, 7’sinin engelli, kalanınınsa delüx oda olduğunu belirtti. Tesis hizmete girdiğinde 300 kişiye istihdam imkanı sağlanacak.

Çevre dostu LPG

? Eray ARPAŞİN, (DHA)YAKIT ve enerji sektörünün öncü firmalarından İpragaz, denizciler için ürettiği yeni enerji kaynağı İpragaz Marinegas’ı tanıttı. Yeni ürün piyasadaTürkiye Geliştirme ve İnnovasyon Sorumlusu Yunus Toprak mayıs ayında satışa sunulan tüplerin, çevre dostu LPG sayesinde deniz kirliliğine yol açmadığını ifade etti. Benzine göre yüzde 40’lara varan tasarruf sağladığı da belirtildi. 12 ve 24 kilogramlık tüpler Ege ve Akdeniz’deki marinalarda temin edilebiliyor. Teknelerdeki mutfak tüpleri için İpragaz, Cuisine adlı yeni ürünü piyasaya sürdü.

Alfemo’dan seçenekALFEMO Mobilya, yeni evleneceklere üç farklı koleksiyonu ile seçenekler sunuyor. Yemek odası, yatak odası, oturma grubu gibi olmazsa olmaz mobilyaların üç farklı koleksiyonu ile üç takım birarada sunuluyor. Cornella koleksiyonunda, modern çizgiler, beyaz rengin sadeliği dikkat çekerken, deri aksesuvarlarla zenginleştirilmiş Vento, modern olduğu kadar gösterişli. Linea koleksiyonunun ise sadelikten ödün vermeyen, fonksiyonel mobilyaları tercih edenler için tasarlandığı belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!