Çevre dostu üretim

Güncelleme Tarihi:

Çevre dostu üretim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2015 01:21

İZMİR Torbalı’da faaliyet gösteren Sepiciler Deri, derinin kimyasal maddeyi daha fazla almasını sağlayan deri tabaklama yönteminde sona geldi.

Haberin Devamı

3 ay içinde çalışmaları tamamlanacak bu metotla deri kalitesi artarken, atık sudaki kimyasal oranı yüzde 90 düşürülecek. Yönetim kurulu Üyesi Talip Sepici, proje tamamlandıktan sonra kromlu deri üretimini alışılagelmişin dışında ‘Ekolojik Deri Tabaklama’ yöntemi ile yapacaklarını belirtip, “Türkiye’deki deri sektöründe bir ilki gerçekleştireceğiz. Bu metotla daha temiz bir atık su ve daha kullanılabilir atık çamuru elde edeceğiz. Böylelikle çevreye zarar vermeden daha kaliteli deri üretimi gerçekleştirmiş olacağız” dedi. Temelleri 1930 yılında Basmane’de atılan Sepiciler, 41 yıldır da Torbalı Çaybaşı’ndaki fabrikasında deri sektörüne hizmet veriyor. 250 kişinin kişinin çalıştığı 50 bin metrekaresi kapalı 250 bin metrekarelik alanda büyük ve küçükbaş deri işlenen fabrika, vejital deri, ayakkabılık, çantalık deri ve kösele üretimiyle sektördeki güçlü firmalar arasına adını yazdırdı. 1986’ya kadar yüzlük oğlak derisi üretiminde, fantezi ayakkabı üretenlerin aradığı üretici durumuna gelen firma, son dönemde yatırım atağına geçti. Üretiminin yüzde 60’ını ihraç eden Sepiciler Deri, ar-ge çalışmalarına da ağırlık verdi.

Haberin Devamı

3 AY SONRA TAMAMLANACAK
30 ülkeye ihracat yapan Sepiciler, çevre bilinci yüksek ve sürekliliği olan bakış açısı ile ileri teknolojileri çevre yatırımlarına uyarlamasıyla da son zamanlarda dikkati çekiyor. Geçen yıl 15 milyon dolarlık ihracat yapan firmanın Ekolojik Tabaklama Projesi’ni Deri Mühendisi Cemile Tosun yürütüyor, yüzde 60 maliyetini TÜBİTAK’ın karşıladığı 400 bin liralık proje üç ay sonra tamamlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!