Söz Prof. Serdar Evren'de

Güncelleme Tarihi:

Söz Prof. Serdar Evrende
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 13, 2008 00:00

2009 Dünya Astronomi Yılı 2009 yılı neden Dünya Astronomi Yılı seçildi? PROF. EVREN: Birleşmiş Milletler'in desteği ve UNESCO’nun katkılarıyla Uluslararası Astronomi Birliği ilan etti. Çünkü ilk defa Galileo 1609'da teleskobu astronomi amaçlı kullandı. Sloganı, "Evren sizi bekliyor."

Haberin Devamı

  Neler yapılacak?

ÂPROF. EVREN: Herkese Galileo teleskobu dağıtılacak. Onun gibi, mercek ve kartonla herkesin amatör teleskop yapması saÄŸlanacak. Sergi, seminer gibi aktiviteler düzenlenecek.

İsteyen herkes rasathanemizden uzayı gözlemleyebilir

  Yaz okullarında amatör astronomlar yetiştiriyorsunuz değil mi?

ÂPROF. EVREN: Popüler astronomi çalışmaları 1992'de baÅŸladı. Astronomi Magazin dergimiz çıktı, Türkiye’deki amatör astronomlar buluÅŸtu. 1997’de rasathanemizde yaz okulları düzenlemeye baÅŸladık. Pınarbaşı Kurudağ’da bulunan rasathanemize çıkıp bir hafta kalıyorlar. Popüler astronomi dersleri görüyorlar, geceleri teleskoplarla gözlemler yapıyorlar ve sertifika alıyorlar.

  Kimler ilgi gösteriyor?

ÂPROF. EVREN: Bugüne kadar kadın-erkek sayısı eÅŸit. Daha çok orta yaÅŸ. Ama 8-84 yaÅŸ katılımcılarımız oldu. Ekonomik düzeyi genelde yüksek. En fazla doktorlar geliyor. Bazıları bu eÄŸitimle yetinmiyor ikinci eÄŸitime de geliyorlar.Â

Haberin Devamı

  Bu yıl ne zaman düzenlenecek yaz okulu?

ÂPROF. EVREN: Bu yıl 30 Haziran’da baÅŸlayacak 2 AÄŸustos’ta sona erecek.

  Nasıl başvurulabilir?

ÂPROF. EVREN: Ä°nternet adresimiz www.astronomy.ege.edu.tr adresinden baÅŸvurabilirler.

Bilime deÄŸer vermedikte sonra geri kalmaya mahkumuz

  Türkiye’de bilime prim verilmiyor. Bilime uzak kalarak neler kaybediyoruz?

ÂPROF. EVREN: Türkiye’deki okur-yazar oranına bakarsan bu normal. Dolayısıyla bu kiÅŸilerin bilimin onlara getireceÄŸi deÄŸeri farketmesi mümkün deÄŸil. Bilime gereken deÄŸeri vermedikten, bilime az bütçe ayırdıktan sonra geri kalmaya mahkumuz.

  Bilimi sevdirmek için neler yapılabilir?

ÂPROF. EVREN: Hükümetlerin çalışmalar yapması ÅŸart. Halkımız bilimden korkuyor. Halkın anlayabileceÄŸi bilimsel yayınlar, televizyon programları az. Her yer magazin dolu. Çocukluktan bilimi doÄŸru anlatıp, projeler düzenlense küçük yaÅŸta bilime ilgi duyulur. ABD’de de bilimden müthiÅŸ kaçış baÅŸlamış. O nedenle Amerikalılar, tüm bilimleri kapsadığı, görsel malzeme fazla ve ilgi çekici olduÄŸundan astronomiye ağırlık veryor. Gök cisimleri, teleskop, dünya dışı yaÅŸam gibi çocuklarda merak ve motivasyon uyandıran konular iÅŸleniyor.

Haberin Devamı

  Türkiye’de de uygulanamaz mı bu yöntem?

ÂPROF. EVREN: Türkiye’de yapılamıyor çünkü lise müfredatında astronomi dersi göründüğü halde iÅŸlenmiyor. Seçmeli ders ama kimse seçemiyor. 'Öğretmen yok' deniyor. Oysa bizim fakülteden onlarca mezun var astronomi öğretmenliÄŸi yapmaya hazır olan. Okullara seminerlere gittiÄŸimizde çocuklar peÅŸimizden ayrılmıyorlar. Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!