GeriSeyahat Dünyanın her yerinden tango meraklıları bu küçük şehre akıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın her yerinden tango meraklıları bu küçük şehre akıyor

Dünyanın her yerinden tango meraklıları bu küçük şehre akıyor

Üyelerinin hemen hepsi sanatçı ve oyuncu olan bir aileden geliyor Toprak Sergen (40). Onların ayak izlerini takip ederek konservatuvarı bitirse de kendini sadece bir aktör olarak tanımlamıyor, zira ilgi alanları oldukça geniş. Geçmişte dalış öğretmenliği, otel işletmeciliği yaptı. Yakında MTV Türkiye’de kendi hazırladığı "İkilem" adlı bir tartışma programını sunmaya başlayacak. Yeni tutkusu tango. Bu merakı geçen yıl onu ünlü tango dansçıları Arce-Montes’in peşinden İtalya’nın Cesena şehrine sürüklemiş. Dünyanın dört bir yanından tango meraklısıyla buluştuğu bu geziyi Hürriyet Seyahat’e anlattı.

Seyahat her zaman hayatımın doğal parçası oldu. Hiçbir zaman yolculuk ve tatil ayrımı yapmadım. Hatırladığım ilk seyahat anım, iki yaşındayken Kuşadası’nda Güvercinlik Adası’nda denizin ortasında babamın mayosuna asılmış halim. Kendi başıma seyahat etmeye de çok erken başladım. 13 yaşındayken tek başıma beş ay Datça’da kaldım. Türkiye’de görmediğim pek az yer var. Özellikle Karadeniz yaylaları ve Gökova Körfezi’ni inanılmaz buluyorum. Bugüne kadar 30 civarında ülke gezdim, dört pasaport eskittim. Hiperaktif ve meraklı bir kişiliğim olduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle doğa sporları ve dalış hayatımda çok büyük bir yer kaplıyor. Şimdiye dek genellikle bunlarla ilgili seyahatler yaptım. Tayland’ın Panga kentindeki krater gölüne yaptığım dalış seyahatimi hiç unutamıyorum mesela.

Konservatuvarda okurken en zayıf olduğum alan danstı. Bunun üzerine gitmeye karar verdim, yaklaşık iki yıl önce tango dersi almaya başladım. Kısa sürede tutkuyla bağlandım. Tango her yaşta, sıfırdan başlanabilecek bir dans. Özgürlük duygusu yoğun, kendini tutkuyla gösteriyor. Tam bir salon dansı. Özel kıyafetlerinizi giyerek sizin gibi dans severlerle birlikte icra etmeniz gerekiyor. Tango tutkunlarının toplu halde dans ettiği bu organizasyonlara "Milonga" geceleri deniyor. Bu gecelerden aldığım hazzın büyüklüğünü, atmosferin zarafetini anlatamam. Dünyada üç ünlü tango merkezi var: Buenos Aires, Cesena ve İstanbul... Dünyanın her yerinden tango meraklısının yolu mutlaka İstanbul’a düşer.

HEDEFİM ARJANTİN

Milonga, cumartesi geceleri son derece güzel mekanlarda düzenlenir. Katılımcıların şık, çekici kıyafetler giyinmesi gerekir. Tangoyu iyice öğrenmek ve icra etmek için bu gecelere katılmanız şarttır. Elbette tangoda da çeşitli ekoller var, benim hayran olduğum ve izlediğim ekol Nuevo Tango (Yeni Tango) denilen modern Arjantin tangosu. Hareketler, ritimler ve duruşlar klasik tangodan farklı. Bu tango türünü icra etmek biraz daha zor ve gelişimini Astor Piazzolla, Carlos Libedinsky ve Otros Aires gibi müzisyenlere borçlu.

Tango en iyi Arjantin’de hissedilir, buna hiç kimsenin itirazı olamaz elbette. Dünyanın en ünlü tango festivali de Buenos Aires’teki Cite Tango Festivali. Ayrıca binlerce tango salonu sayesinde şehrin her köşesinde tango atmosferini solumanız mümkün. Arjantin gitmeyi çok istiyorum ama planlarımı şimdilik biraz erteledim. Çünkü oraya kadar gitmişken en az üç ay kalmak, komşu ülkeleri, Patagonya’yı gezmek istiyorum. Maalesef şu anda vaktim yok. Arce-Montes, Salas-Del Rivero ve Ruiz-Rosenthal gibi çiftler dünyanın en çok takip edilen hocaları aynı zamanda. Ocak ayında Arjantin’den çıkarak göçmen kuşlar gibi dünyanın her yerindeki tango festivallerini dolaşıyorlar. Kıbrıs, Ukrayna, İsrail ve St Petersburg’un yanı sıra Avrupa’nın dört bir yanında düzenlenen ve 4-5 gün süren tango festivallerine de gidiyorlar. Bu sırada İstanbul’a da mutlaka uğruyorlar.

DÜNYA ŞAMPİYONU JAPONLARLA TARİHİ SARAYDA TANGO YAPTIK

Geçen kış hayranı olduğum Arce-Montes çiftinin İtalya’nın Cesena şehrinde düzenlenen tango festivaline geleceğini öğrenince çok heyecanlandım. Burası Milano’ya bir saat uzaklıkta, küçük bir şehir. Üzüm bağları, doğası ve pizzasıyla meşhur. Sarayları ve şatolarıyla Ortaçağ havasını soluyorsunuz. Halkı şık, candan ve hayattan zevk almayı biliyor. Yaşayanların bir ayağı alışveriş ve moda merkezi Milano’da. Ben Cesena’ya İsviçre üzerinden trenle gittim.
/images/100/0x0/55eaa1edf018fbb8f88cb9a2


Gitmeden önce partnerimin olmadığını belirtmiştim, okuldan bir hoca ayarlandı. Milonga geceleri ve atölye çalışmaları Forli Prensi’nin sarayında yapıldı. Festivale dünyanın her yerinden tango meraklısı akın etmişti. Son dönemin dünya tango şampiyonu Japonlar da dahil, en az bin kişilik bir grup oluştu. Dersler her düzeyden katılımcıya açık ve genellikle ikişer saat sürüyor. Bazen gün içinde birden fazla ders yapılabiliyor. Atölye çalışması için ortalama 350 Euro ödüyorsunuz, dört gün süren 10 derslik bir paket ortalama 500 Euro civarında. Dersler epeyce yoğun olduğu için bütün zamanımızı kapladı. Ancak yorucu geçen bir dersin sonrasında gece sarayda tango yaparken zinde olmak için bol bol lezzetli İtalyan yemekleri yedik...

UZAKLARA GİDEMEYENLER İÇİN TANGO İSTANBUL

Tango için "fiziksel satranç" demek çok da yanlış olmaz. Tangoyu erkek yönlendirse de güzelliğini kadın gösteriyor. Türkiye’de tam 50 bin kişi tango yapıyor. Dünyada en iyi tango yapılan ülkeler arasında Arjantin, İtalya ve Türkiye gösteriliyor. İstanbul’da önemli uluslararası tango festivalleri düzenleniyor. Bu festivallerde dünyanın en iyi dansçıları atölye çalışmaları gerçekleştirip, Milonga gecelerinde gösteri yapıyor. Etkinliklere dans partneri olmayanlar da kabul ediliyor. Dünyadaki ve Türkiye’deki etkinlikler hakkında internetten bilgi edinebilirsiniz: www.tangofestivals.net, www.istanbultangorituel.com, www.tangoist.com, www.istanbultangofestival.net, www.elmapdetango.com.ar.

EN SEVDİĞİ BEŞ YER

Amsterdam Tayland Gökova Singapur Japonya

seyahatte ne okuyor

Etrafını gözlemlemeyi tercih ediyor

ne yiyor ne içiyor

Yerel lezzetler, yemek ayrımı yapmıyor

ne giyiniyor

İklim şartlarına uygun rahat, hafif kıyafetler

nerede kalıyor

Şehir merkezine yakın, küçük otellerde

çantasının vazgeçilmezleri

Fotoğraf makinesi, güneş gözlüğü, güneş kremi, not defteri

neyle seyahat ediyor

Uzak yerlere uçakla, yakın mesafelere toplu ulaşımla

kimle seyahat ediyor

Yalnız

ne alıyor

Yerel hediyelik eşyalar

False