GeriSeyahat Dünyanın en uzun mangalı Ereğli'de hazırlanıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en uzun mangalı Ereğli'de hazırlanıyor

Dünyanın en uzun mangalı Ereğli'de hazırlanıyor

Karadeniz Ereğli Belediyesi, ‘‘dünyanın en uzun mangalı’’ ile adını Guinness Rekorlar Kitabı'na yazdırmak istiyor. 22 Aralıkta yapılacak olan 1'inci Hamsi Festivali'ne yetiştirilecek 2 bin metrelik mangalla Peru'ya ait rekor tarihten silinecek.

Zonguldak'ın tarihi 4500 yıl öncesine giden turistik ilçesi Karadeniz Ereğlisi, Guinnes Rekorlar Kitabı'na girecek. İlçe belediyesi, üzerinde 15 ton hamsinin pişirileceği 2 bin metrelik mangalın tanıtımı, ‘‘Dünyanın en lezzetli balığı Karadeniz hamsisini, dünyanın en kaliteli çeliğin Erdemir sacından yapılmış, dünyanın en uzun mangalında yaşamaya var mısınız?’’ sloganıyla yapıyor.

Ereğlililer, 22 Aralıkta yapılacak olan ‘‘1'inci Ereğli Hamsi Festivali’’ etkinliklerine yetiştirmeye çalıştıkları 2 kilometrelik mangalla ‘‘dünyanın en uzun mangalı rekoru’’nu ele geçirmeye ve Guiness Rekorlar Kitabı'na girmeye kararlılar. Şu anda Rekorlar Kitabı'nda yer alan ‘‘dünyanın en uzun mangalı’’ sadece 613 metre ve Peru'nun Canchis Belediyesi'ne ait. Karadeniz Ereğli Belediyesi, 13 Kasım 1999 tarihli Peru rekorunu tarihten silmeyi hedefliyor.

Festivale, Fenerbahçe'nin dünyaca ünlü Arjantinli futbolcusu Ariel Ortega, Beşiktaşlı İlhan Mansız ve Tümer ile Galatasaraylı Ergün Penbe de davet edildi. Bazı tanınmış mankenler de belediyeyi arayarak festivale katılmak istediklerini ilettiler. Özel bir firmanın sponsorluğunda yapılan mangal için 5 bin 333 saat çalışıldığını, 20 ton sac, 6 bin adet ızgara kullanıldığını söyleyen Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, dünya rekoru denemesine 80 bin kişinin katılmasını bekliyor.

Mangalda neler kullanılacak?

15 ton hamsi 60 kişilik balık temizleme ekibi 10 ton mangal

kömürü 1600 kutu çıra 50 şişe ispirto 100 mangal borusu

2 bin kilo helva 300 çuval soğan 20 bin ekmek 2 bin şişe su
False