Zor günlerde yanınızdayız

Güncelleme Tarihi:

Zor günlerde yanınızdayız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2016 11:15

İSTER Türkiye’de, ister Almanya’da, ister başka bir yerde olsun, Türk ve Almanların ortaklaşa düzenledikleri etkinliklerde tarihi Türk dostluğu vurgulanır hep.

Haberin Devamı

Zor günlerde yanınızdayız

Bu çok doğaldır.

Her ne kadar zaman zaman iki ülke arasındaki ilişkilerde bazı sıkıntılar yaşansa da, gerçekten Türklerle Almanlar arasında tarihi ve köklü bir dostluk vardır.
Bu dostluk, 1961 yılında Almanya’ya başlayan Türk işgücü göçüyle daha da yoğunlaşmıştır.
Türklerin ve Türk kökenlilerin Almanya’da kalıcı olmasıyla birlikte, birçok insanımız için bu dostluklar akrabalığa bile dönüşmüştür.
İşte bu perşembe günü merkezi Berlin’de bulunan Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TD-IHK) veya (TATSO), Türkiye Cumhuriyeti’nin Berlin Büyükelçiliği’nde gerçekleştirdiği 12. Genel Kurul Toplantısı’nda, bu dostluğun ve dostluk köprüsünün altı bir kez daha çizildi.
Tabii iki dost ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine daha fazla özen gösterilmesi de.
15 Temmuz darbe girişiminden sonra Avrupalı politikacılar Türkiye’ye adeta ayak basmamak için direnirken, Alman Ticaret ve Sanayi Odaları (DIHK) heyetinin Ankara’ya gittiğini hatırlatan Genel Müdür Martin Wansleben, yaptığı kısa konuşmasında, kendilerinin Türkiye’nin yanında olduğunun altını çizdi.
“Biz zor günlerde Türkiye’nin yanındayız” dedi.
TD-IHK’nın yeniden başkanlığına getirilen Rolf A. Königs de öyle.
Dünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi Türkiye’de de farklı alanda yatırımları olan Alman işveren Königs, “Biz Türkiye’ye güveniyoruz. Türkiye bizim arkamızda. Biz bu dostluk köprüsünü daha da sağlamlaştırmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

***
Bu konuşmalar yapılırken kendimi birden 2004 yılı Nisan ayında TD-IHK’nın Köln’deki açılışında buluverdim.
Dönemin Sosyal Demokrat Partili (SPD) Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile şu anda Cumhurbaşkanı olan Türkiye’nin o zamanki Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmalarını hatırladım.
Hem Schröder, hem Erdoğan, iki ülke arasındaki dostluğa paralel olarak ticari ilişkilerin de artırılması için gereken her türlü katkının verileceğini söylüyorlardı.
Nitekim öyle de oldu.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi son 10 yılda sistematik olarak artarak geçen yıl 36 milyar Euro’yu buldu.
Bunda hiç şüphesiz TD-IHK’nın önemli bir payı vardır.
Bu kesinlikle gözardı edilmemelidir.
Ama, hem TD-IHK hem de Almanya’da 500 bine yakın kişiye istihdam sağlayan ve 92 bine yakın işyeri açan Türk kökenli işletmecilere daha fazla görevler düşmektedir.

Haberin Devamı

***
TD-IHK’nın 26-28 Mayıs 2006 tarihlerinde Berlin’de düzenlediği İkinci Türk Alman Ekonomi Kongresi’ne Almanya Başbakanı Angela Merkel ile dönemin Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan katılmıştı.
TD-IHK’nın 2011 yılında Berlin’de düzenlediği Türk-Alman İş Forumu’na Türkiye’nin o dönemdeki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Almanya’nın o zamanki Cumhurbaşkanı Christian Wulff katılmıştı.
TD-IHK’nın 24 Haziran 2013 tarihinde Berlin’de yaptığı 9’uncu Olağan Genel Kurulu’nda Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel hazır bulunmuştu.
Ama ben perşembe akşamı bunun eksikliğini hissettim
Gözler Alman politikacı aradı.
CDU’lu Federal Meclis milletvekili Cemile Giousouf vardı.
Almanya’da 92 bine yakın işyeri olan Türklerin ve Türk kökenli yatırımcıların gücünü daha iyi göstermeleri gerektiğini düşündüm.
TD-IHK’ya kapılarını açan Türkiye’nin yeni Almanya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, iyimserdi.
“Bu sıkıntılı dönemi aşacağız” dedi.
Evet, daha önceki yıllarda da Almanya ile Türkiye arasında zaman zaman sıkıntılar yaşandı.
Ama hepsi atlatıldı.
Bu da atlatılacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!