Zirveye Azerbaycanlı gazetecinin 'Karabağ' sorusu damga vurdu... AB Konseyi Başkanı yanıt veremedi

Güncelleme Tarihi:

Zirveye Azerbaycanlı gazetecinin Karabağ sorusu damga vurdu... AB Konseyi Başkanı yanıt veremedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2023 12:47

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel Azerbaycanlı bir gazetecinin "AB Karabağ’dan ve Ermenistan’dan göç etmek zorunda kalan 1 milyon Azerbaycanlı hakkında 30 yıl boyunca neden sessiz kaldı" sorusunda cevap veremedi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise benzer bir soruyu uzaktan kısaca yanıtlayarak hızlıca alandan ayrıldı. Azerbaycan'dan ise Macron'un Türkiye ve Azerbaycan'ın toplantıya katılmayı reddettiği yönündeki iddiasına sert bir yanıt geldi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) zirvesinin yapıldığı İspanya'nın Granada kentinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Azerbaycan merkezli İTV televizyonu Haber Müdürü Fikret Doluhanov, Michel’e "AB, Karabağ’dan ve Ermenistan’dan göç etmek zorunda kalan 1 milyon Azerbaycanlı hakkında neden 30 yıl boyunca sessiz kaldı ve şu an niye Ermenistan adına konuşuyor. AB’nin bundan sonra tarafsız bir arabulucu olabileceğini düşünüyor musunuz" sorusunu yöneltti.

Doluhanov’un ilk sorusunu yanıtsız bırakan Michel açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

'AB, tarafsız bir arabulucudur. Çünkü bizim gizli bir gündemimiz yok. Bizim gündemimiz açıktır. Bunlar, bölgede refah, istikrar, güvenlik ve öngörülebilirliktir. 3 yıl önce arabuluculuğa başlamamızdan bu yana bu konuda çok fazla ilerleme sağladık. Mahkum takası gibi bazı somut sonuçlar elde ettik. Mayın haritalarının takası, sınır belirleme için kurulan ortak komisyonlar gibi somut konularda ilerlemeler kaydedildi" dedi. AB’nin çok samimi ve dürüst olduğunu söyleyen Michel, "Daha fazla diplomatik çabaya ihtiyaç olduğunu da anlıyoruz.'

Haberin Devamı

BORELL'DEN KISA YANIT

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Doluhanov’un "Avrupa Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’da ayrılıkçılıkla mücadele ediyor. Ancak neden Azerbaycan’da mücadele etmiyor" sorusunu "Ediyoruz" şeklinde uzaktan kısaca yanıtlayıp, alandan hızlıca ayrıldı.

Azerbaycan, dün İspanya’nın Granada kentinde yapılması planlanan 5’li toplantıya Türkiye'nin katılma şartının reddedilmesi nedeniyle katılmama kararı almıştı.

Ancak toplantı Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile 4'lü olarak gerçekleştirildi.

Toplantının ardından yapılan ortak açıklamada liderlerin, Ermenistan ve Azerbaycan'ın egemenliğinin, sınırlarının dokunulmazlığının ve toprak bütünlüğünün karşılıklı tanınması temelinde iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik tüm çabalara bağlı kaldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Zirveye Azerbaycanlı gazetecinin Karabağ sorusu damga vurdu... AB Konseyi Başkanı yanıt veremedi

AZERBAYCAN ELÇİSİ BATI'NIN İKİYÜZLÜLÜĞÜNÜ ANLATTI

Azerbaycan'ın Almanya Büyükelçisi Nasimi Aghayev ülke basınına yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna'yı işgali üzerinden örnek vererek batılı ülkelerin yaşananlar hakkında ikiyüzlü bir tutum sergilediğini belirtti.

Paşinyan, Granada’da AB Komisyon Başkanı Ursula Von Der Leyen ile görüştü. Görüşmede Karabağ meselesi, bölgesel durum ve Ermenistan- AB ilişkilerine dair konular ele alındığı vurgulandı. Görüşmeye dair yayınlanan ortak açıklamada ise “Bu hafta başında da görüştüğümüz üzere, acil odak noktamız Ermenistan'a kaçan 100.000'den fazla Karabağ Ermenilerinin insani ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. AB tarafından sağlanan ve 10.45 milyon Euro'ya ulaşacak olan insani yardım ve diğer acil desteğin azami etkinliğinin nasıl sağlanabileceğini görüştük” denildi.

Haberin Devamı

Paşinyan, İspanya dönem başkanlığında yapılan Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinin yanı sıra AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile 4’lü görüşme gerçekleştirdi.

MACRON'A SERT YANIT

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un dün İspanya'nın Granada kentinde gerçekleştirilen Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinin ardından açıklamalara tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa Siyasi Topluluğu'nun Granada toplantısı kapsamında 5 Ekim'de düzenlediği basın toplantısında dile getirdiği Azerbaycan karşıtı asılsız iddialarını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Fransa Cumhurbaşkanı'nın, Azerbaycan ve Türkiye'nin Granada'daki görüşmeye (Azerbaycan, Ermenistan, Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya'nın katılımıyla yapılması planlanan 5'li toplantı) katılmayı reddettiği yönündeki iddiaları açık bir ikiyüzlülük örneğidir. Bu toplantının katılımcıları, Türkiye'nin toplantıya katılmasına karşı çıkanın Fransa olduğu çok iyi biliyor. Fransa Cumhurbaşkanı'nın bu konuda yanlış bilgi yayması, cumhurbaşkanına yakışmayan bir davranıştır" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Zirveye Azerbaycanlı gazetecinin Karabağ sorusu damga vurdu... AB Konseyi Başkanı yanıt veremedi

Açıklamada, "Tarihte soykırım politikasıyla anılan tek ülke olarak kalan, Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşmesi'ne dahil olmayan AB üyesi Fransa'nın, çok kültürlü değerleri ile örnek teşkil eden, birçok etnik grubun barış ve refah içinde yaşadığı Azerbaycan'a azınlık hakları konusunda ders vermeye çalışması, kesinlikle kabul edilemez. Adil arabuluculuktan bahseden Fransa'nın 23 yıl boyunca nasıl arabuluculuk yaptığını herkes biliyor" denildi.

AZERBAYCAN HİÇBİR ÜLKENİN TOPRAKLARINI İŞGAL ETMEMİŞTİR'

Fransa’nın Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sinin 30 yıldır Ermenistan tarafından işgal edilmesine göz yumduğu belirtilen açıklamada, "Fransa’nın Azerbaycan'ı 150 kilometrekarelik Ermeni topraklarını işgal etmekle suçlaması gülünç bir durumdur. Azerbaycan hiçbir ülkenin topraklarını işgal etmemiştir ve henüz belirlenmeyen sınırda Azerbaycan güçlerinin sınırda konuşlandığı toprakların Ermenistan'a ait olduğunu iddia etmek mantıksızdır" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

"Azerbaycan, BM Şartı ve uluslararası hukukun norm ve ilkeleri çerçevesinde topraklarını hem diplomatik hem de askeri yollarla işgalden kurtarma konusunda her zaman meşru bir hakka sahip olmuştur" diye devam eden açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Fransa'nın arabuluculuk çabalarının başarısızlıkla sonuçlanması ve Ermenistan'ın saldırganlık politikasının engellenememesi, Azerbaycan'ın topraklarını askeri yollarla özgürleştirmesine yol açtı. Aynı şekilde tüm müzakere süreci boyunca terörle mücadele tedbirleri alınana kadar Azerbaycan'ın topraklarından çıkarılmayan Ermeni silahlı kuvvetlerinin ve sözde rejimin ortadan kaldırılmasının gerekli olduğu Azerbaycan tarafından defalarca vurgulanmıştır. Bu bağlamda Fransa Cumhurbaşkanı'nın, Azerbaycan'ın yasa dışı bölücü rejime karşı güç kullanmayacağına dair söz verdiği iddialarının hiçbir dayanağı yoktur. Fransa, Ermenistan'a yalan vaatler vermek yerine doğru yönlendirmiş olsaydı, Azerbaycan'a yönelik tehdidin güç yoluyla çözülmesine gerek kalmayacak ve sorun barışçıl bir şekilde çözülecekti."

Açıklamada, "Azerbaycan'a baskı çağrısında bulunan Fransız tarafına, Azerbaycan ile baskı diliyle konuşmanın anlamsız ve kabul edilemez olduğunu hatırlatmak isteriz. Fransa'nın bu tür sorumsuz açıklamalar yapmak yerine, bölgede barış ve istikrarı engelleyen, saldırgan Ermenistan'ı destekleme ve silahlandırma yönündeki sinsi politikasına son vermesi daha yararlı olacaktır. Azerbaycan, Azerbaycan Anayasası ve mevzuatı çerçevesinde Ermeni vatandaşların yeniden entegrasyonu için uygun tedbirleri uygulamaktadır ve ülkemiz her zaman olduğu gibi Ermenistan ile egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı temelinde bölgemizde barışın inşa edilmesiyle en fazla ilgilenen taraftır" denildi.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!