Zelenski'den sürpriz hamle! Savaşın başından bu yana bir ilk olacak...

Güncelleme Tarihi:

Zelenskiden sürpriz hamle Savaşın başından bu yana bir ilk olacak...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2022 08:14

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Washington’ı ziyaret edeceği öğrenildi. Zelenski, ABD ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki işbirliğinin ele alınacağını ifade etti.

Haberin Devamı

10. ayında devam eden Ukrayna savaşında baş döndüren gelişmeler yaşanıyor. Rusya'nın geçtiğimiz aylarda ilan ettiği ek seferberlik sonrası 200 bin kişilik bir ordu topladığı ve yeni yılda Ukrayna'ya büyük bir saldırı düzenleyeceği konuşulurken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de temaslarını sıklaştırdı.

SAVAŞIN BAŞLAMASINDAN BU YANA BİR İLK OLACAK

ABD basınında çıkan haberlere göre Ukraynalı lider Washington'a sürpriz bir ziyaret yapacak.

Ziyaretin gerçekleşmesi durumunda bu Şubat ayında başlayan Rus işgalinden bu yana Zelenski’nin yapacağı ilk yurt dışı ziyareti olacak.

Zelenskiden sürpriz hamle Savaşın başından bu yana bir ilk olacak...

KONGRE'YE HİTAP EDEBİLİR

Haberin Devamı

İsmini vermeyen bir yetkilinin ABD medyasına yaptığı açıklamaya göre Zelenski, Kongre’ye de hitap edebilir.

BEYAZ SARAY VE ZELENSKİ DOĞRULADI

Beyaz Saray, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in ABD ziyaretini doğruladı. Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’in ABD’ye gerçekleştireceği ziyarete ilişkin yazılı açıklama yaptı.

ABD’nin Ukrayna’ya olan kalıcı taahhüdünü göstermek için Zelenski’yi başkent Washington D.C’ye davet ettiğini kaydeden Jean-Pierre, ABD Başkanı Joe Biden’ın, Kongre’de konuşması beklenen Zelenski’yi 21 Aralık’ta Beyaz Saray’da karşılamayı sabırsızlıkla beklediğini dile getirerek, “300 gün önce Rusya, Ukrayna’ya yönelik acımasız bir saldırı başlattı. Buna karşın Başkan Biden, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü savunan Ukrayna halkını desteklemek için dünyayı bir araya getirdi” dedi. Jean-Pierre, Biden’ın ziyaret kapsamında Ukrayna’nın Rusya’nın saldırılarına karşı savunma amacıyla kullanılacak güvenlik paketini açıklayacağını dile getirerek, bu ziyaretin ABD’nin Ukrayna’ya yönelik ekonomik, insani ve askeri yardım konusunda kararlı bağlılığını gözler önüne sereceğini ifade etti.

Zelenski ise, ABD ziyaretine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki işbirliğinin ele alınacağını ifade etti. İkili görümeler de gerçekleştireceğini aktaran Zelenski, Kongre üyelerine hitaben de bir konuşma gerçekleştireceğini duyurdu.

ÖZEL OTURUM

Haberin Devamı

ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Salı günü gönderdiği mektupla Kongre üyelerini Çarşamba gecesi yapılacak oturuma çağırdı.

Pelosi mektubunda, “Demokrasiye odaklanacağımız bu özel oturumda yer alın” dedi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Zelenskiden sürpriz hamle Savaşın başından bu yana bir ilk olacak...

'ÖNEMLİ BİR MESAJ OLACAK'

Zelenski, düzenli olarak başkent Kiev'de yabancı liderleri ağırlıyor. Ukrayna lideri, sık sık Kiev’deki ofisinden dünya liderleri ile video ya da telefon görüşmeleri de gerçekleştiriyor.

Ancak henüz duyurulmayan yurt dışı ziyareti ise savaşın başlamasından bu yana Zelenski için bir ilk olacak. Ukrayna’ya yönelik askeri destek sağlamada öncü bir rol oynayan ABD’ye yapılacak ziyaret ise iki ülke ilişkileri için önemli bir mesaj olarak değerlendirilecek.

Haberin Devamı

ABD'NİN ASKERİ YARDIMLARI

ABD, 20 Kasım tarihine kadar, doğrudan askeri destek için 18,5 milyar dolar taahhüt etti. Bu, Ukrayna’ya askeri yardımda bulunan diğer herhangi bir ülkeden çok daha fazlası anlamına geliyor.

Aylık savunma harcamalarının yaklaşık 5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Zelenski ise daha fazla ödenek talep etti.

Son zamanlarda ABD medyasında, Biden yönetiminin Rus saldırılarından korunması amacıyla Ukrayna’ya patriot füzeleri tedarik edeceği yönünde bazı haberler yer aldı.

Zelenskiden sürpriz hamle Savaşın başından bu yana bir ilk olacak...
KREMLİN İÇİN BÜYÜK BİR BAŞ AĞRISINA DÖNÜŞTÜ

Öte yandan Batı medyası Zelenski'nin son dönemde attığı adımların Kremlin için büyük bir başağrısına döndüğünü iddia ediyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta cephe hattının belki de en tehlikeli yerlerindeki askeri birliklerini ziyaret eden Zelenski'nin gerçek bir cesaret ve liderlik gösterisi yaptığını belirten The Telegraph gazetesi Putin'in Moskova'dan ayrılmadığını yazdı.

Zelenski'nin ABD ziyaretinin bu tabloda daha da etkili olacağı düşünülüyor.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!