Zebra gibi giyin, sineklerden kurtul

Güncelleme Tarihi:

Zebra gibi giyin, sineklerden kurtul
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2014 10:38

Zebraların neden siyah-beyaz çizgili olduğunu keşfettiklerine inanan biyologlar, insanların da çubuklu elbiseler giyerek sineklerden korunabileceğini iddia etti.

Haberin Devamı

Telegraph gazetesinin haberine göre, California Üniversitesi'nden araştırmacılar, zebraların derilerinin, çizgili yüzeylerden uzak durma eğiliminde olan at sineği ve çeçe sineği gibi haşerelerden korunmak için bu şekilde evrildiğine inanıyor.

Araştırmacılar, insanların da çizgili kıyafetler giyerek kendilerini koruyabileceğini belirtirken, çubukların şekli ve elbiselerin yapımında kullanılan materyaller konusunda uyardı.

Araştırmayı yapan ekibin başındaki biyolog Tim Caro, "Çubuklu bir tişörtün faydası olabilir. Ama olay sadece çubuklu tişört giymekle bitmiyor. Tişört satın alacaksanız, çubuklarının ince olmasına dikkat edin" dedi.

Caro, "Çubuklu kazak alırken de acele etmeyin. Siyah-beyaz çubuklu yüzeyler, çıplak gözle görülebilen birçok ışığı yansıtırlar. Ancak aynı zamanda bizim göremediğimiz ama sineklerin görebildiği polarize ışık çeşitlerini de yansıtırlar. Yansıtılan polarize ışık miktarı yüzeyin yapısına bağlıdır. Parlak ve mat boyayın düşünün... Muhtemelen tüyler de polarize ışığı farklı şekillerde yansıtıyor. Bu yüzden zebraların derilerindeki farklı tüyler de sineklerin üzerlerine konmamalarında önemli bir etken olabilir" diye de ekledi.

BAKMADAN GEÇME!