Zafer Günü’nde sürpriz yok! İşgali savundu ‘Büyük savaş istemiyoruz’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Zafer Günü’nde sürpriz yok İşgali savundu ‘Büyük savaş istemiyoruz’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2022 07:00

Nazilerin yenilgisinin kutlandığı Zafer Günü’nde konuşması merakla beklenen Rusya lideri Putin, beklenenin aksine yeni ve agresif bir mesaj vermedi. ‘Önleyici harekât’ yaptıklarını savunan Putin, Batı’ya da ‘Küresel savaş istemiyoruz’ mesajını verdi.

Haberin Devamı

Nazi Almanya’sının İkinci Dünya Savaşı’nda yenilgisinin 77. yıldönümü vesilesiyle Rusya’nın başkenti Moskova’daki Kızıl Meydan’da 9 Mayıs Zafer Günü askeri geçit töreni dün gerçekleştirildi. Bu törende Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna savaşı ile ilgili ne mesaj vereceği merakla bekleniyordu. Törende konuşma yapan Putin, Ukrayna savaşıyla ilgili yeni bir saldırı planı açıklamak yerine savunmada kalmayı tercih etti.

YABANCI KONUK KATILMADI

Herhangi Batılı ülkeden, hatta eski Sovyet cumhuriyetlerinden hiçbir yabancı konuğun katılmadığı bu yılki törende kürsüde tek başına boy gösteren Putin, başlattığı savaşı savunmak için, “Onlar saldırmadan önce biz ilk davranarak önleyici harekât başlattık. Başka çaremiz yoktu” dedi. Törende oldukça bitkin görünen Putin Batı’ya da mesaj vererek, “Rusya, yeni bir küresel savaş istemiyor” demesi dikkat çekti. Kızıl Meydan’daki askeri geçitte tek bir “Z” harfi işaretinin bulunmaması da gözden kaçmadı.

‘TÜM YOLLARI DENEDİK’

9 Mayıs Zafer Günü töreninde Putin’in Ukrayna’ya resmen savaş açacağı ve Rusya’da seferberlik ilan edeceği söylenirken Rusya lideri, savunmada kalmayı tercih etti. Ukrayna’nın 8 yıl önce aşırı milliyetçi neo-Nazi’lerin eline geçtiğini iddia eden Putin, Rusya’nın günümüzde aslında Kiev rejimiyle değil, onun arkasında duran ABD ve NATO ile savaştığını da ileri sürdü.

Haberin Devamı

Zafer Günü’nde sürpriz yok İşgali savundu ‘Büyük savaş istemiyoruz’ dedi

2021 yılı Aralık ayında Batı’ya güvenlik garantileri anlaşması sunduklarını hatırlatan Putin, “Biz Ukrayna krizinin masada çözüme kavuşması için tüm yolları denedik. Batı’ya aradığımız güvenlik garantileri önerileri getirdik. Ancak onların niyeti başından beri farklı olduğu için sonuç alınamadı. Barışçıl çözüm aramak yerine NATO alt yapısı Rusya sınırlarına yanaşmaya başladı. Ukrayna’da sadece Donbas bölgesi değil, Rusya toprağı olan Kırım da saldırı tehdidi altındaydı. Bize hiçbir şans bırakmadıkları için onlar saldırmadan önce biz önce davranarak özel harekâtı başlattık. Rusya, Ukrayna’da ilhakçı değil. Özel askeri operasyon tarih boyunca Rus topraklarında cereyan ediyor. Burada Nazizmin yeniden hortlamasına asla izin vermeyeceğiz” ifadesiyle şimdiki Ukrayna müdahalesinin Rusya açısından İkinci Dünya Savaşıyla aynı değeri taşıdığı vurgulamış oldu.

‘HEDEFLERE ULAŞINCAYA KADAR DEVAM EDECEK’

Vladimir Putin, meçhul asker anıtına çelenk koyarken, “Ukrayna’da Donbas bölgesinin güvenliğinin sağlanması için özel askeri harekâtımız, planlandığımız gibi tüm hedeflere ulaşılana kadar devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

ZELENSKİ: YAKINDA İKİ BAYRAM KUTLAYACAĞIZ

Rusya Devlet Başkanı Putin Kızıl Meydan’da konuşma yaptığı sırada Ukrayna lideri Zelenski de ona Kiev’den cevap verdi. Kiev merkezine çıkarak konuşma yapan Zelenski, “Ukrayna, İkinci Dünya Savaşı’nda 2 bin 194 gün boyunca sadece ve sadece vatanı için savaştı. Şimdi de 75 günden bu yana ülkemizi Rusya saldırısına karşı savunuyoruz. Saldırgan Rusya bu savaşı kaybetmeye mahkum. Dolayısıyla yakın gelecekte Ukrayna’nın iki zafer bayramı kutlayacağını şimdiden söyleyebilirim” dedi.

Zafer Günü’nde sürpriz yok İşgali savundu ‘Büyük savaş istemiyoruz’ dedi


‘RUSYA O SENARYOLARI KABUL EDEMEZDİ’

Ukrayna’da yaşananları Batı’nın Rusya’ya savaş açmasına benzeten Putin, “ABD ve NATO’daki ortakları özellikle SSCB’nin parçalanmasından sonra tüm dünyaya kendi malı gibi bakmaya başladı. Egemen ve bağımsız Rusya onların yazdığı senaryoları kabul edemezdi. Aramızdaki tüm ciddi anlaşmazlık ve bir dizi probleme rağmen biz büyük bir savaşın çıkmasını istemiyoruz. İkinci Dünya Savaşı benzeri küresel çatışmanın patlak vermesini istemiyoruz” sözleriyle Batı’ya nükleer savaş başlatmak niyetinde olmadığı sinyalini de vermiş oldu. Putin’in bu sözleri Ukrayna’da hedef küçülttüğünün göstergesi olarak da yorumlandı.

Haberin Devamı

UÇAKLAR YERDE KALDI

Moskova’da Ukrayna savaşı gölgesinde yapılan bu yılki 9 Mayıs askeri geçit töreninde Putin’in uçakları da yerde kaldı. Askeri geçidin başlamasına dakikalar kala Kremlin’den açıklama yapılarak “Moskova üzerinde elverişsiz hava koşulları dikkate alınarak uçaklar törene katılmayacak” dendi. Rusya Savunma Bakanlığına yakın kaynaklara göre hava gösterisinin iptal edilmesinde iki faktör rol oynadı. İlki Rusya Stratejik Kuvvetler Komutanlığının “Kıyamet Uçağı” olarak bilinen IL-80 nükleer savaşı komuta uçağının arızalanması gösterildi. İkinci gerekçe ise Kızıl Meydan üzerinden geçecek avcı uçakların gökyüzünde “Z” harfi çizecek olmasıydı. Bunu da hükümetin istemediği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

‘Z’ HARFİ ORTADAN KAYBOLDU

Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana Rusya’nın işgalinin simgesi haline gelen “Z” harfi de 9 Mayıs töreninde ortadan kayboldu. Kızıl Meydan’da boy gösteren tek bir askeri araç veya askerde “Z” harfi yoktu. Bu simgenin kayboluşu, Rus propagandasının, “Z” işaretini Moskova’nın aleyhine dönmeye başladığını fark ettiği için kaldırdığı yorumları yapıldı.

Zafer Günü’nde sürpriz yok İşgali savundu ‘Büyük savaş istemiyoruz’ dedi

POLONYA’DAKİ RUS ELÇİSİNE BOYALI SALDIRI

Rusya’nın 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamalarını dış ülkelere yayma girişimi muhalefetle karşılandı. Polonya’nın başkenti Varşova’da meçhul asker anıtına çelenk koymaya giden Rus Büyükelçisi Sergey Andreyev kimlikleri belirlenemeyen kişiler tarafından Ukrayna’da akan kanın tasvir edildiği kırmızı boyalı saldırıya uğradı. Yüzü kızıla bürünen Rus diplomat, polisin müdahalesi ile saldırganların elinden kurtarıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!