Yurtdışı seçmen kime oy verdi

Güncelleme Tarihi:

Yurtdışı seçmen kime oy verdi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2023 07:00

Oy deposu Avrupa ülkelerinde Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan yarışı önde bitirdi. Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise ABD’de birinci çıktı.

Haberin Devamı

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, 27 Nisan’dan itibaren 73 ülkede kurulan 1114 sandıkta oylarını kullandılar. YSK verilerine göre, Türkiye sınırları dışında 1 milyon 768 bin kişi oy kullandı. 14 Mayıs seçimlerine yabancı ülkelerden katılım oranı yüzde 53 olarak gerçekleşti. En son 2018 yılındaki seçimler bu oran yüzde 50 olmuştu.

ERDOĞAN BİRİNCİ

- Yurt dışı oyların 1 milyondan biraz fazlasını alan Cumhur İttifakı adayı Tayyip Erdoğan yüzde 57 ile ilk sırada geldi. Onu 698 bin oyla Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu izledi. Ata İttifakı adayı Sinan Oğan ise 33 bin oyla yüzde 2’nin altında kaldı.

- Erdoğan’a en yüksek destek, Türk seçmen sayısının en fazla olduğu ülkelerden geldi. Yaklaşık 1.5 milyon seçmenin bulunduğu Almanya’da 721 bin kişi sandığa gitti, katılım yüzde 48 oldu. Erdoğan geçerli oyların yüzde 65’ini alırken, Kılıçdaroğlu yüzde 32’de kaldı.

Haberin Devamı

Yurtdışı seçmen kime oy verdi

AMERİKA KILIÇDAROĞLU

- Erdoğan, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Kuzey Afrika ülkeleri ile Arap coğrafyasında sandıktan birinci çıktı. Kılıçdaroğlu ise ABD, Brezilya, Japonya, Çin, Güney Afrika ve Rusya gibi uzak coğrafyalarda ipi göğüsledi. Sadece 317 kişinin oy kullandığı Yeni Zelanda’da Kılıçdaroğlu yüzde 84 destek buldu.

- Birleşik Arap Emirlikleri’nde 5 bin civarında oy alan Kılıçdaroğlu yüzde 67 ile birinci gelirken, komşusu Katar’da ise 4 bin oyla Erdoğan oyların yüzde 62’sini aldı.

BAKMADAN GEÇME!