‘Yemek pişirirken kepçeyi ‘Ben başbakanım, ben başbakanım’ diye diye çevirmiyorum

Güncelleme Tarihi:

‘Yemek pişirirken kepçeyi ‘Ben başbakanım, ben başbakanım’ diye diye çevirmiyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2016 11:34

Almanya Başbakanı Merkel, hakkında çevrilen belgeselde, özel hayatıyla ilgili samimi açıklamalarda bulunuyor. Merkel’in siyasi yükselişini anlatan belgesel, aynı zamanda bilinmeyen yanlarını da ekrana getiriyor.

Haberin Devamı

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, genellikle özel hayatını kamuoyuna yansıtmamaya çalışan bir politikacı. Bazen röportajlarında “Noelde kaz pişiriyorum” diyerek, özel hayatı üzerine kapıyı çok hafif aralayıp hemen kapatıyor. Gelecek yılki genel seçimlerde yine başbakan adayı olmaya karar veren Merkel hakkında Alman televizyon kanalları ARD, ARTE ve MDR ortak bir belgesel hazırladı. Angela Merkel – Die Unerwartete (Angela Merkel-Hesapta Olmayan) başlığını taşıyan belgesel, Berlin’de ARD merkezinde basına özel gösterildi. 

Belgesel, hem eski Doğu Almanya’da yetişmiş biri hem de bir kadın olarak Angela Merkel’in beklenmeyen yükselişini anlatıyor. Erkek hakimiyetindeki siyaset dünyasında Merkel’in siyasi kariyer basamaklarını nasıl hızla tırmandığını, 11 yıldır iktidarda kalmayı nasıl başardığını yansıtmaya çalışıyor. Başka ülkelerde Merkel’le aynı dönemde iktidara gelen yabancı devlet adamlarının bugün hiçbiri koltuğunda oturmuyor. Ama Merkel 11 yıldır Başbakan olarak Almanya’nın kaderini belirlediği gibi beş yıldır da ‘dünyanın en güçlü kadını’ olarak, Avrupa’yı ve dünya politikasını şekillendiriyor.

Haberin Devamı

BİLİNMEYEN YANLARI

90 dakikalık belgeselde Merkel’in öğretmenleri, yol arkadaşları, rakipleriyle ilgili gözlemlerini ve düşüncelerini anlatıyor. Belgesel, Merkel’in gençlik yılları, özgeçmişi konusunda da önemli ipuçları veriyor. Belgeseldeki röportajında babasıyla ilgili bir anısını Merkel şöyle anlatıyor:
“30 yaşıma girdiğimde Berlin’de Templiner Caddesinde kendime bir ev tutmuştum. 30’uncu yaş günümde babam ziyaretime geldi. Bana, ‘30 yaşına geldin ama bir şeye de ulaşmış sayılmazsın’ dedi. Biraz sinirli bir hali vardı. Kalktım kendisine bir Türk kahvesi pişirdim ve biraz yumuşadı...”

HEP BAŞBAKAN DEĞİLİM!

Merkel, babasının bu sözlerinden yaklaşık 21 yıl sonra başbakan koltuğuna oturdu. Röportajda “Ben hep başbakan değilim” sözlerine şaşıran gazeteciye Merkel, “Yani evde yemek pişirirken, kepçeyi ‘Ben başbakanım, ben başbakanım’ diyerek çevirmiyorum” diye karşılık veriyor.

ÖNCE SPD’YE GİDİYOR AMA...

Haberin Devamı

Angela Merkel, siyasete atılırken, aslında ilk önce bugün lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Parti’yi (CDU) değil, Sosyal Demokrat Parti’ye (SPD) gidiyor. Ancak oradaki ortamı beğenmiyor.

ISLIK ÇALAN MERKEL’DEN, ÇOK DÜŞÜNCELİ MERKEL’E

Belgeselde genç politikacı Merkel’le şimdiki Başbakan Merkel’in ne kadar değiştiği de çok net görünüyor. Gençlik yıllarında neşeli, hep şakalaşan, ıslık çalan bir Merkel görüntüsü yerini şimdi daha çok düşünceli, ciddi bir Merkel görüntüsü almış bulunuyor. Bu gelişmede Merkel’in Euro ve mülteci kriziyle yaşadığı zor dönemin etkisi olduğu anlaşılıyor.
Matthias Schmid ve Torsten Korner’in hazırladığı belgesel, 6 Aralık’ta ARTE’de, 12 Aralık’ta ARD’de ve 15 Aralık’ta MDR kanalında yayınlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!