Yarım asır sonra tarihi görüşme

Güncelleme Tarihi:

Yarım asır sonra tarihi görüşme
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2015 22:36

1956 yılının ardından ilk kez ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı yüz yüze resmi görüşme yaptı.

Haberin Devamı

Panama’da 7’ncisi düzenlenen Amerika Devletleri Zirvesi’nde dün önce el sıkışan Barack Obama ve Raul Castro, daha sonra zirvenin yapıldığı kongre merkezindeki küçük bir odaya geçerek yan yana oturdu ve basının karşısına geçti.

İlk açıklamayı yapan ABD Başkanı Obama, “Bu açıkçası tarihi bir görüşme. ABD ile Küba arasındaki karışık bir geçmiş var. Ancak 50 yıldır işleyemeyen bir politikadan sonra artık bizim için yeni bir şeyi deneme vakti. Bizim için zaman içerisinde sayfaları çevirmek ve iki ülke arasında yeni ilişki geliştirmek mümkün” dedi.

Obama’nın söylediklerine tamamen katıldığını belirten Castro, “Diğerlerinin fikirlerine saygı göstererek farklılıklarımız olabilir. Her şeyi tartışmaya hazırız ama çok sabırlı olmalıyız” dedi. Castro, ayrıca “Başkan Obama dürüst bir adam” diye ekledi. Görüşmede öncelikli konunun Washington ve Havana’da iki ülkenin büyükelçiliklerinin açılması olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Obama ve Castro en son 2013 yılında Güney Afrika lideri Nelson Mandela’nın cenaze töreninde el sıkışmıştı. Geçen yıl Aralık ayında ABD ile Küba, diplomatik ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlama kararı almıştı. ABD ile Küba’nın ilişkileri, Fidel Castro’nun 1959’daki devrimle iktidara gelmesinden kısa süre sonra bozulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!