Yapay zekâ bugünün ‘elektriği’ olma yolunda

Güncelleme Tarihi:

Yapay zekâ bugünün ‘elektriği’ olma yolunda
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2023 07:00

Uzmanlara göre kullanımı ChatGPT gibi uygulamalarla giderek artan yapay zekâ teknolojisi, tıpkı elektrik veya internet gibi önemli bir dönüm noktası olacak.

Haberin Devamı

Yapay zekânın yükselişi, dünyanın şimdiye kadar gördüğü her şeyden daha büyük bir değişikliğe sebep olabilir. Şu sıra gündemden düşmeyen, sınırlı kapasiteye sahip ChatGPT yerine daha gelişmiş, tıpkı bir insan gibi bilişsel yeteneklerine sahip yapay genel zekâ (AGI) yakın gelecekte yeni bir çağ başlatabilir. Ancak uzmanlar, böylesine bir değişimin her zaman yeni tehditler barındıracağı konusunda konusunda uyarıyor.

EN HIZLI BÜYÜME

Elektrikten internete önceki teknolojik gelişmelerin güçlü bir sosyal değişime neden olduğunu hatırlatan San Francisco merkezli Runway şirketinin CEO’su Siqi Chen, “Şu anda bahsettiğimiz şey ise zekânın kendisi. Dolayısıyla değişim, tarihteki tüm örneklerden kat kat daha büyük olacaktır” dedi. AGI fikrini gerçeğe yaklaştıran, geçen yılın sonlarında piyasaya sürülen ChatGPT oldu. Bu yazılımın arkasındaki şirket OpenAI, teknolojinin daha güçlü versiyonu GPT-4’ü geçen hafta piyasaya sürdü. ChatGPT, birkaç ayda 100 milyon kullanıcıya ulaşarak tarihin en hızlı büyüyen uygulaması oldu. TikTok bu kadar çok kullanıcıya dokuz ayda, Instagram ise üç yılda ulaşmıştı.

‘ŞİMDİYE KADARKİ EN BÜYÜK TEKNOLOJİ’

Yapay zekâ şimdiden, yalnızca metinleri değil, görüntüleri de işleyebiliyor, dilekçe yazabiliyor, video oyunları gibi karmaşık içerikler üretebiliyor. Microsoft ve Google’ın yapay zekâ destekli dijital asistanları uzun toplantıları özetleyebiliyor, e-posta taslakları hazırlayıp internet siteleri oluşturabiyor. Hatta reklam kampanyaları bile hazırlayabiliyor. Öte yandan şarkılar, resimler, sanat eserleri ve daha fazlası insanlar yerine yazılım tarafından üretildiğinde insanların eğitim almaktan kaçınması ya da özgünlük gibi sorunların ortaya çıkmasından endişe ediliyor. ChatGPT’yi yaratan şirketin CEO’su Sam Altman yapay zekâ için “İnsanlığın şimdiye kadar geliştirdiği en büyük teknoloji olabilir” yorumunu yaptı. Yine de “dikkatli olmak gerektiğini” vurgulayan Altman, Amerikan ABC News kanalına verdiği röportajda, hükümet yetkilileriyle ‘düzenli temas’ içinde olduklarını söyledi. Altman bilgisayar kodu yazma konusunda giderek kendini geliştiren yapay zekânın “siber saldırılar için kullanılabileceğini” de söyledi.

Haberin Devamı

Yapay zekâ bugünün ‘elektriği’ olma yolunda

 

Haberin Devamı

‘BAZI MESLEKLER YOK OLUR YENİ İŞLER BULURUZ’

Yapay zekânın topluma etkilerinden “biraz korktuğunu” itiraf eden OpenAI CEO’su Altman, bazı mesleklerin kaybolabileceğini söyledi. Teknolojinin; insanlara ihtiyaç duymayan, kendi kararlarını veren ve dünyaya hakim olma planları yapan bir noktaya geleceğine inanmadığını, temelde her zaman insana gereksinim olacağını söyleyen Altman, şöyle konuştu: “Bence insanlık, birkaç nesil boyunca yaşanan büyük teknolojik değişimlere harika şekilde uyum sağlayabileceğini kanıtladı. Ancak şimdi bu değişim tek haneli yıllar içinde gerçekleşirse, böyle ani bir kayma endişe verici olabilir.” ChatGPT’nin bazı mesleklerin yerini alabileceğini kabul eden Altman, “Bu, insanları ikame etmek için değil, onlar için bir araç. İnsan yaratıcılığının sınırı yok. Sürekli yeni işler, yapacak yeni bir şeyler buluyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!