Yandaş sunucu devri

Güncelleme Tarihi:

Yandaş sunucu devri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2010 00:00

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, seçim öncesi televizyon kanallarını istediği gibi şekillendirmeye başladı. Sarko, ülkenin en büyük özel televizyonu TF1’den sonra devlet televizyonuna da baskılarla istediği sunucuları getirtiyor.

Haberin Devamı

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2012’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlığa önce muhalif gazetecileri biçerek başlıyor. Hükümet yanlısı yayın yapan ülkenin en büyük özel televizyonu TF1’da, efsane sunucu Patrick Poivre d’Arvor’u görevden aldıran ve yerine “evlenecekleri” söylentileri dahi çıkan kadın sunucu Laurence Ferrari’yi getiren
Sarkozy, şimdi de görece bağımsız yayın yapma geleneğine sahip devlet televizyonuna el attı.
Sarkozy, France 2 ve France 3 başta olmak üzere 5 önemli televizyon kanalını yöneten France Television’un Genel Müdürü Patrick de Carolis’i görevinden alarak yerine kendisine yakın bir isim olan Rémy Pflimlin’i getirdi. Pflimlin, resmi olarak göreve başlamadan önce, sert sorularıyla tanınan ülkenin en iyi gazetecilerinden France 2’nin Haber Müdürü Arlette Chabot’yu görevden aldı. Chabot’nun yerine ise yine Elysee’ye yakınlığı ile bilinen Thierry Thuillier’i getirdi. Chabot, ülkenin en çok izlenen siyasi programlarından birisi olan “A vous de Juger” (Şimdi Karar Sizin) programını sürdürecek.
Eğlenceye de kara liste
Le Point Dergisi’nin internet sitesinde yer alan bir haberde de Sarkozy’nin yalnızca habere değil, eğlence programlarında da yeni düzenleme istediği ortaya çıktı. Habere göre Sarkozy, ülkede izlenme oranı hayli yüksek olan haber magazin programı yapımcısı ve sunucusu Laurent Ruquier ile programında yorum yapan sağ eğilimli Eric Zemmour, haftasonu eğlence programı yapan, sol eğilimli Patrick Sebastien, Sarkozy’nin parti içindeki rakibi Dominique de Villepin’e yakınlığı ile bilinen program yapımcısı Guillaume Durand ve Le Point Dergisi yöneticisi Franz-Olivier Giesbert’in görevden alınmasını
istiyor. Yerlerine ise, yakın arkadaşı Patrick Sebastien, Chabada programının sunucusu olan ve Sarkozy’den “Legion d’Honneur” madalyası alan Daniela Lumbroso ile Bogdanoff kardeşlerin eğlence programlarını üstlenmesini istiyor.

Haberin Devamı

100 gazeteciden protesto bildirisi

NICOLAS Sarkozy’nin devlet televizyonunu etkisi altına alma girişimine karşı birleşen 100 gazeteci ve kültür adamı, Telerama Dergisi’nde “Fransız yayıncılığını özgür bırakın” başlıklı bir bildiri yayınladı. Gazeteciler Cumhurbaşkanı’nın devlet televizyonuna genel müdür atamasına karşı olduklarını dile getirdiler.
Grev başlayabilir
Yeni genel müdür Pflimlin, ülkede hayli güçlü olan basın dernek ve sendikalarının şimşeklerini çekmemek için muhalif bir yardımcı atayarak tepkileri azaltmayı planlıyor. Ancak Fransız medya dünyasında kamu yayıncılığını, Eylül ayında greve kadar gidebilecek bir hayli hareketli günler bekliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!