Yağmur yıprattı deprem ise yıktı! Afganistan’da yıkım niye büyük oldu

Güncelleme Tarihi:

Yağmur yıprattı deprem ise yıktı Afganistan’da yıkım niye büyük oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2022 07:00

Hürriyet, Afganistan’da 5.9 büyüklüğündeki orta ölçekli depremin niye büyük yıkım ve can kaybına yol açtığı sorusunun peşine düştü.

Haberin Devamı

Afganistan’ın Paktika vilayetinde önceki gün yaklaşık 1000 kişinin öldüğü deprem felaketinin ardından yaralar sarılmaya çalışılıyor.

KERPİÇ EVLER ÇÖKTÜ

Afganistan Kızılayı Uluslararası İlişkiler Direktörü Ghulam Habib Hasam, büyüklüğü 5.9 olan depremin nasıl bu kadar ölümcül olduğuna dair sorumuz üzerine, “Bölge halkı oldukça fakir ve inşaat malzemesi olarak toprak kullanılıyor. Bir süredir aralıksız devam eden yağışlar evleri yapısal olarak yıpratmıştı, deprem kolayca yıkılmalarına yol açtı. Can kaybının yüksek olmasının bir nedeni de insanlar depreme evlerinde, uykuda yakalandı. O saatte kimse dışarıda değildi” yanıtını verdi. Sarsıntı, yerel saatle gece yarısından sonra 01:30 sıralarında meydana geldi. Bölgede çok katlı bina bulunmadığını, ayrıca enkaz altında kalan kimse olmadığını aktaran Hasam, “Halihazırda durum kontrol altında ancak geniş bir alan etkilendiğinden yardım ulaşmayan aileler var” dedi.

Haberin Devamı

TALİBAN IBAN PAYLAŞTI

Geçen 15 Ağustos’ta Taliban’ın Kabil’i ele geçirerek kendi yönetimini kurmasından beri Afganistan’a dış yardımlar büyük oranda kesilmiş durumda. Ciddi ekonomik kriz içindeki Taliban yönetiminin hemen tüm temsilcileri sosyal medya hesaplarından IBAN numaraları paylaşarak yardım talebinde bulundu. Afganistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Qahar Balkhi, Afgan Kızılayı’na yapılacak bağışların “şeffaf şekilde” ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı sözünü verdi. Bu ülkeden çekilmesinin ardından para musluklarını kapatan ABD de bölgeye insani ve tıbbi yardım göndermek için hazırlık yaptıklarını bildirdi.

TÜRK KIZILAY’I BÖLGEDE

Bölgeye varan ilk uluslararası organizasyonlardan olan Türk Kızılayı, ilk etapta 500 aileye gıda dağıtımı yaptı. Sahadaki operasyonu yöneten Kızılay Afganistan Delegasyonu Başkanı Farid Ahmad Ziya yaptığımız telefon görüşmesinde, “Günün ilk ışıklarında bölgeye vardık. Karayoluyla ulaşım çok zor. Afgan hükümeti helikopterlerle çadır göndermeye çalışıyor. Öncelikli ihtiyaç çadır. Tabii temiz suya erişim de kısıtlı” dedi. Yıkılan kerpiç evlerin enkazında kimsenin kalmadığını teyit eden Ziya, kaç evin hasar aldığının belirlenmesine çalışıldığını aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!