WSJ Karadeniz'deki yeni planı yazdı... Alman gazete dünyaya duyurdu: Türkiye devrede

Güncelleme Tarihi:

WSJ Karadenizdeki yeni planı yazdı... Alman gazete dünyaya duyurdu: Türkiye devrede
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2023 12:53

Rusya'nın Ukrayna tarım ürünlerinin dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan tahıl anlaşmasını üçüncü kez uzatmayacağını açıklamasının ardından ABD basını yeni Karadeniz planını yazdı. Wall Street Journal plan kapsamında ABD'nin Türkiye ile de görüşme halinde olduğunu duyurdu. Alman basını ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Türkiye'nin denklemdeki konumuna dikkat çekti. 'Erdoğan sıradan bir lider değil' diyen Foreign Policy dergisi ise Türkiye'nin önemine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Geçtiğimiz yılın Şubat ayında verdiği emir ile başlayan kanlı savaş can almaya devam ediyor.

Ukrayna'nın aylardır beklenen taarruzunun başlaması ve çatışmanın Karadeniz'e de sıçramasının ardından tansiyon zirve yaptı.

Karadeniz'deki tahıl anlaşmasını yeniden edebilmek için masada pek çok plan var.

ABD merkezli Wall Street Journal, ABD'nin alternatif bir rota belirlemek için Türkiye ile görüştüğünü yazdı.

WSJ Karadenizdeki yeni planı yazdı... Alman gazete dünyaya duyurdu: Türkiye devrede
Tahıl Koridoru anlaşması, Türkiye ve BM arabuluculuğunda 27 Temmuz 2022’de imzalanmıştı. Anlaşma gereği Ukrayna’nın Odessa, Çernomorsk ve Yuzhne limanlarından gelen ürünler İstanbul Boğazı’nda; BM, Türkiye, Rusya ve Ukrayna’dan heyetlerin bizzat gemiye çıkarak yaptığı denetimlere tabi tutuluyordu... (Fotoğraf: AFP)

Haberin Devamı

Putin'in kararı sonrası anlaşmanın geçersiz olduğunu hatırlatan WSJ, ABD'nin alternatif bir rota üzerinden Ukrayna tahıl ihracını mümkün kılmak istediğini yazdı.

WSJ'nin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, ABD alternatif bir tahıl ihracat rotası oluşturmak için Türkiye, Ukrayna ve bölgedeki diğer müttefiklerle görüşmelerde bulunuyor.

Haberde tahıl anlaşmasının sona ermesinden sonra öne çıkan alternatif rota ise Tuna Nehri olarak gösterildi.

Buna göre, Ukrayna tahılı Romanya limanlarına taşıyacak buradan da tahıl dünyaya dağıtılacak.

Bunun daha yavaş ve daha maliyetli olduğunun atlını çizen WSJ bir diğer konunun ise güvenlik olduğuna vurgu yaptı.

ABD'li yetkililer gazeteye, Tuna Nehri üzerindeki Ukrayna limanlarına gidip gelen gemileri korumak için askeri seçeneklerin de değerlendirildiğini söyledi.

WSJ Karadeniz tahılı için yeni planı yazarken Alman basınından dikkat çeken bir haber geldi.

Frankfurter Rundschau Türkiye'nin bölgedeki önemine vurgu yaptı.

ABD'li Foreign Affairs dergisi ise Türkiye'nin jeopolitik ve askeri önemine dikkat çeken bir analiz yayınladı. Dergi, 'Paha biçilemez bir müttefik' ifadelerini kullanırken 'Erdoğan sıradan bir lider değil' dedi.

'ABD alternatif bir rota üzerinde çalışırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türkiye, Rusya'yı tahıl anlaşmasına geri dönmeye ikna etmeye odaklanmış görünüyor' diyen Alman gazete Türkiye'nin hem Batı hem de Rusya ile görüşmelere devam ettiğini yazdı.

Haberin Devamı

Başka bir deyişle 2022'in Şubat ayında başlayan savaşta iki taraf ile de görüşebilen tek lider olan Erdoğan bu sefer Karadeniz için devreye girdi.

Haberde ABD'li yetkililerin bu görüşmelerden umutlu olmadığı bilgisine yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!