Washington’da ‘kitap’ depremi

Güncelleme Tarihi:

Washington’da ‘kitap’ depremi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2018 23:34

ABD’nin en ünlü gazetecilerinden Bob Woodward’un Başkan Donald Trump hakkındaki yeni kitabı tartışmalara neden olurken, Beyaz Saray söz konusu kitabın yanlışlarla dolu olduğunu savundu. Trump da kitaba yönelik sert eleştirilerde bulundu.

Haberin Devamı

AMERİKAN Washington Post gazetesinde bazı bölümleri kısmen yayımlanan Bob Woodward’un “Korku: Beyaz Saray’da Trump” adlı kitabı, Amerikan kamuoyunda yeni tartışmaların kapısını araladı. Donald Trump ile danışmanları arasında birçok konuda ciddi uyumsuzluk ve koordinasyonsuzluk olduğu iddia edilen kitapta Trump’ın eski Özel Kalem Müdürü Reince Priebus’a atfen, “Beyaz Saray’da birçok kişinin birbirine yırtıcı davrandığı” öne sürüldü.

SESSIONS’A HAKARET

448 sayfalık kitapta ayrıca, Trump’ın halen Adalet Bakanlığı görevini yürüten Jeff Sessions için “Zihinsel özürlü. Aptal bir Güneyli” ifadesini kullandığı iddia edildi. Aynı kitapta Trump’ın, Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un yüzüne karşı “Sana güvenmiyorum, artık müzakerelerde yer almanı istemiyorum” dediği de yer aldı. Kitaba göre şu an hâlâ görevde olan Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly, Trump için “dengesiz” ifadesini kullanmış.
11 Eylül’de yayımlanması beklenen kitapta, Trump’ın 2017’deki kimyasal silah saldırısından sonra Beşar Esad için “Şu lanet katili öldürelim. İçeri girip bunların çoğunu öldürelim” dediği iddiasına da yer verildi. ABD Savunma Bakanı James Mattis de Trump ile görüşmesi sonrasında yardımcısına, “Bunu yapmayacağız, daha dengeli olacağız” şeklinde konuşmuş.

Haberin Devamı

Woodward’a göre Trump, benzer şekilde Temmuz 2017’deki bir Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında salonda bulunanlara tepki göstererek, “Afganistan’da sahada savaşan askerler bu işleri sizden daha iyi yapardı. Biz burada ne halt ediyoruz? Daha ne kadar adamımız ölecek ve ne kadar orada kalacağız” ifadelerini kullandı. Donald Trump yönetimindeki Beyaz Saray’da ciddi bir “koordinasyon ve düzen sorunu olduğu” savunulan kitapta, Trump ile bazı yardımcıları arasında geçen kimi konuşmalarda küfürlü ifadelerin kullanıldığı da iddia edildi.

TRUMP: YAZILANLAR SAHTE VE UYDURMA

ABD Başkanı Donald Trump, kendisini hedef alan kitapla ilgili Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Woodward’ın kitabı halihazırda Savunma Bakanı James Mattis ve Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly tarafından çürütülüp, gözden düşürüldü. Onlara dair alıntılar uydurma, bir dolandırıcılık. Benzer diğer hikâyeler ve alıntılar gibi. Woodward Demokratlara mı çalışıyor? Zamanlamaya dikkat ettiniz mi?” ifadelerini kullandı. Trump, dün Oval Ofis’te de konuya değindi. Kitaptan yayınlanan alıntıların, Yüksek Mahkeme için aday gösterdiği Yargıç Brett Kavanaugh’a yönelik Kongre’deki onay oturumlarını etkileme amacı taşıdığını savunan Trump, Beşar Esad’ın öldürülmesine ilişkin kitapta yer alan iddiaları da “Bu hiçbir zaman düşünülmedi” ifadesiyle yalanladı. Trump’ın başkanlık koltuğundaki ilk yılını anlatan Michael Wolff imzalı “Ateş ve Öfke: Trump’ın Beyaz Sarayı’nın İçinden” adlı kitap da ocak ayında yoğun tartışmalara neden olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!