Washington’da borç krizi

Güncelleme Tarihi:

Washington’da borç krizi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2023 07:00

ABD’de Beyaz Saray ile Kongre’nin Cumhuriyetçi kanadı arasında yaşanan borç limiti anlaşmazlığı nedeniyle Başkan Biden Asya-Pasifik turunu kısa tutma kararı aldı.

Haberin Devamı

ABD hükümetinde yaşanan borç limiti krizi, Başkan Joe Biden’ın yurtdışı temaslarını etkileyecek noktaya geldi. ABD’de federal hükümetin üst borçlanma sınırını ifade etmek için kullanılan borç limiti ya da borç sınırı sorunu bir süredir Kongre ve Biden yönetimi arasında anlaşmazlıklara neden oluyordu. Kriz, yarın Japonya’da başlayacak G7 Zirvesi’nin ardından Asya turu kapsamında Papua Yeni Gine ve Avustralya’ya gitmeyi planlayan Biden’ın bu ziyaretlerini iptal etmesine neden oldu.

TOPLANTI İPTAL

Japonya’daki G7 toplantısının ardından önce Papua Yeni Gine’ye gidip ardından Sidney kentinde düzenlenecek Quad toplantısına katılmayı planlayan Biden’ın ziyaretini iptal edeceğini duyurmasının ardından 24 Mayıs’ta yapılması planlanan Quad Zirvesi de iptal edildi. Avustralya, Japonya, ABD ve Hindistan’dan oluşan ve Hint-Pasifik bölgesinde Çin’in yükselen nüfuzuna karşı işbirliğini amaçlayan Quad grubunun G7 zirvesi sırasında görüşeceği belirtilirken, ABD medyasında zirve iptalinin Çin’e karşı birliktelikte olumsuz bir sinyal olarak görülebileceği değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

TEMERRÜT TEHLİKESİ

Biden yönetimi ve Kongre’nin Cumhuriyetçi kanadı arasında bir anlaşma sağlanamaması halinde ABD hükümetinin temerrüde düşme tehlikesi bulunuyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, önceki gün yaptığı açıklamada 1 Haziran’a kadar sorunun çözülmemesi halinde ülkenin ciddi bir nakit sıkıntısı yaşayabileceği ve hükümetin temerrüde düşebileceği uyarısında bulundu. Böyle bir durumun ABD’nin kredi notunu etkileyerek küresel finansal piyasalarda olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Yellen, bu durumun ABD vatandaşları için istihdam ve işletmelerin küçülmesiyle bir ekonomik felakete dönüşebileceğini söyledi.

TEMERRÜDE DÜŞME RİSKİ MEVCUT

Taraflar arasındaki müzakereler sürerken, ABD Başkanı Joe Biden Japonya’ya gitmeden önce Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Kevin McCarthy başta olmak üzere Senato’daki grup liderleri ve Temsilciler Meclisi’nde Demokratların lideri Hakeem Jeffries ile yeniden bir araya geldi. Biden, “Temerrüt bir seçenek değil. Ekonomimiz resesyona girer” uyarısı yaptı. Cumhuriyetçiler şu anda 31.4 trilyon dolar seviyesinde olan borç limitinin arttırılması için federal hükümetin birçok alanda bütçe kesintisine gitmesini talep ediyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!