'Vize sorunu' denildi ama

Güncelleme Tarihi:

Vize sorunu denildi ama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2014 09:49

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, sürpriz bir kararla ABD ziyaretini iptal etti. İptal gerekçesi olarak, "ABD'nin Kuzey Irak'taki Kürt siyasi partilerine yönelik vize kısıtlamaları" açıklandı. Ancak, Bölgesel yönetimin Başbakanı Necirvan Barzani'nin petrol konusunda Bağdat yönetimine karşı yaptığı sert açıklama nedeniyle, asıl gerginliğin Kuzey Irak'tan Türkiye'ye akmaya başlayan petrolden kaynaklandığı yorumları yapıldı.

Haberin Devamı

Davos ekonomik forum toplantılarına da katılan Mesud Barzani'nin, yaklaşık 10 günlük Avrupa temaslarının ardından ABD'ye gideceği açıklanmıştı. Kürt kaynakları Barzani'nin ABD Başkanı Barack Obama ile de bir araya geleceğini açıklamışlardı.

Ancak bu açıklamaların aksine, Barzani Avrupa gezisinin ardından ABD'ye geçmedi.

Kuzey Irak'ta yayın yapan internet haber siteleri ve gazeteler, Mesud Barzani'nin ABD ziyaretinin iptalini 13 yıldır devam etmekte olan bir vize kısıtlamasına bağladılar.

Rudaw sitesi, Barzani’ye yakın bir kaynağa dayandırdığı haberinde, "sorunları öğrenen Barzani'nin, çözüm bulunana kadar ABD’yi ziyaret etmeme kararı aldığını" bildirdi.

Bölgesel Kürt Hükümeti Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa da son yıllarda ABD konsolosluğu, büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığına vize sorunlarının çözülmesi için resmi yazılar gönderdiklerini, Kuzey Irak'ta iktidardaki

Haberin Devamı

Kürt siyasi partileri IKDP ve KYB’nin ABD’nin ‘şüpheli örgütler’ listesinden çıkarılmasını istediklerini doğruladı. Felah Mustafa, 11 Eylül saldırıları ardından, kendi hükümetleri ile silahlı çatışmalarda bulunan tüm örgütlerin bu listeye eklendiğini belirtirken, “ABD listesi 3 maddeden oluşuyor. İlk 2 madde terörist grupları, 3’üncü madde ise bulundukları ülkelerde kendi hükümetlerine karşı savaşan örgütleri içeriyor. IKDP ve KYB Saddam’a karşı mücadele ettikleri için listeye yazıldı. ABD’ye ‘Siz kendiniz Saddam’ı düşürdünüz, bu nedenle artık Kürtleri bu listeden çıkarmanız gerekiyor’ diyoruz" dedi.

ASIL NEDEN PETROL İHRACI MI?
Kuzey Irak basınının Iraklı Kürt kaynaklara dayanarak verdiği bu haberlere karşılık, Barzani'nn ziyaret iptal gerekçesinin Bağdat'la yaşanan petrol gerginliği olduğu belirtiliyor.

Irak Bölgesel Yönetimini'nin Başbakanı Neçirvan Barzani, tam da Mesud Barzani'nin ABD ziyaretini iptal ettiği gün, Erbil`de milletvekillerine yaptığı konuşmada bunun ipuçlarını verdi. Neçirvan Barzani, "Bağdat siz hamallık yapın, petrolü bize teslim edin biz istediğimiz yere satarız. Irak bütçesine göndeririz ve zamanı gelince Kürdistan`a karşı kırmızı kart niteliğinde kullanırız" dedi.

Haberin Devamı

Kürt Bölgesi`nin enerji politikalarını anlatan Barzani, bölge ile Bağdat arasındaki petrol anlaşmazlığı konusunda 2007 yılında bir taslak hazırladıklarını ifade etti. Barzani," Bu taslağı Irak Başbakan`ı Nuri El Maliki`ye verdim. Bu taslak üzerine anlaştık. Bu taslak iki tarafı da bağlayıcı niteliktedir. Eğer taslak yok hükmünde kabul ediliyorsa, herkes Irak anayasasına göre politikasını yürütür. " dedi.

Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye`nin Kürt Bölgesi ile petrol ticareti yapacağının kimsenin hayal bile etmediğini aktaran Kürt Yönetimi Başbakanı, şu anda bölgelerinde 23 ülkeden 50 şirketin enerji alanında faaliyet gösterdiğini ifade etti.

KÜRT PETROLÜ AKMAYA BAŞLADI
Kuzey Irak yönetiminin, Irak Kürdistan bölgesinden pompalanmaya başladığı petrol, Ceyhan'da depolanmaya başlandı. Petrolün pompalanmaya başlamasına rağmen, Bağdat yönetimi ile Kuzey Irak arasındaki petrol gelir paylaşım krizi sürüyor.

Haberin Devamı

Irak'ın enerjiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin El Şehristani de aybaşında yaptığı açıklamada, Kürt Bölgesi'nde üretilen ham petrolün, Bağdat hükümeti ile anlaşma sağlanmadan ihraç edilmesi halinde gerekli önlemleri alacaklarını söylemişti. Şehristani, Londra'da yaptığı konuşmada, "'Bağdat'ın izni olmadan çıkacak petrol yasal değildir. Irak servetini korumak için önlem almak zorunda kalacaktır.' demişti.

Vize sorunu denildi ama
BARZANİ, ABD ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!