Vatikan Büyükelçisi Göktaş, Papa ile vedalaşma sonrasında DHA'ya konuştu

Güncelleme Tarihi:

Vatikan Büyükelçisi Göktaş, Papa ile vedalaşma sonrasında DHAya konuştu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2023 17:54

Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, 4 yıllık görevini tamamlamasının ardından Ankara’ya dönmeden önce DHA’ya yaptığı değerlendirmede, Papa Francis’in Türkiye’nin Rusya-Ukrayna arasındaki arabuluculuk girişimlerine büyük önem verdiğini açıkladı. Büyükelçi Göktaş, Antalya Diplomasi Forumu’na Vatikan’ın bu kez Dışişleri Bakanı düzeyinde katılacağını da duyurdu.

Haberin Devamı

Şubat başında Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başlayacak olan Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, “Papa Francis, Pazartesi günü kendisine yaptığım veda ziyareti sırasında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya-Ukrayna arasındaki arabuluculuk girişimlerini önemsediğini bir kez daha vurguladı. Türkiye gibi Vatikan da bu savaşın son bulmasını istiyor. Papa’nın üzerinde durduğu en önemli konu buydu” dedi.

Büyükelçi Göktaş, Papa Francis’in, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bugüne kadar yaptıkları, önümüzdeki süreçte yapacakları için teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu an her iki tarafla da konuşabilen tek lider. Barışın sağlanmasına yönelik bu çabaların devam etmesi hakikaten çok önemli” dediğini kaydetti.

Tahıl Koridoru Anlaşması’nda Türkiye’nin oynadığı kilit rolün diğer ülkeler tarafından da takdirle karşılandığına dikkati çeken Büyükelçi Göktaş, “Vatikan, Türkiye’nin sadece kendi bölgesinde değil, dünya siyasetinde de önemli bir aktör olduğunun bilincinde. Bu nedenledir ki Vatikan, Antalya Diplomasi Forumu’na bu kez Dışişleri Bakanı düzeyinde katılacak. Nitekim Vatikan’ın Devletlerle İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Paul Richard Gallagher, Mart ayında Antalya’da olacak” dedi.

Haberin Devamı

Vatikan Büyükelçisi Göktaş, Papa ile vedalaşma sonrasında DHAya konuştu

Büyükelçi Göktaş, Türkiye gibi Vatikan’ın da dünyada barış ve adaletin sağlanması çabaladığını hatırlatarak şöyle konuştu:

“Dinsel ve kültürel farklılıklar, iklim değişikliğinden Kudüs meselesine varana dek pek çok konuda benzer görüşlere sahip olmak için bir engel değildir. Günümüz dünyasının kin ve nefrete değil, karşılıklı saygıya, yapıcı yaklaşımlara ihtiyacı var. İsveç’teki provakatif eylem, farklı dinlerin müntesipleri arasında iş birliğinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermiştir. İslamofobi dahil insanların dini kimliklerinden dolayı düşman gibi görülmeyecekleri bir dünya inşa etmek için de herkesle iş birliğine devam etmeliyiz.”

Haberin Devamı

Arjantinli Papa Francis’in 2014’te Türkiye’yi ziyaret ettiğini, 2018’de ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Vatikan’a iade-i ziyarette bulunduğunu hatırlatan Büyükelçi Göktaş, “Karşılıklı ziyaretler, ilişkilerde canlanmayı beraberinde getirdi. Papa ile Cumhurbaşkanımızın muhtelif vesilelerle dört kez telefonda görüşmüş olmaları da bunun göstergesidir. Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlal ve provokasyonlar hakkında görüş teatisinde bulundukları Mayıs 2021’deki görüşmede Kudüs’ün her üç dini için de bir barış kenti olması gerektiğini vurgulamışlardı” dedi.

Doksanlı yıllarda Vatikan’a bağlı Papalık Gregorius Üniversitesi’nde Dinler Tarihi alanında master ve doktora öğrenimi de görmüş olan Göktaş, 2022’de Papa Francis tarafından Vatikan Devlet Nişanı ile de taltif edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!