Uygurlara zulmün yeni belgeleri

Güncelleme Tarihi:

Uygurlara zulmün yeni belgeleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2022 07:00

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu, Uygurların Çin’de kitlesel olarak hapsedildiği iddialarını güçlendiren yeni belgeler yayınladı.

Haberin Devamı

Aralarında BBC, Der Spiegel gibi yayıncıların bulunduğu dünya çapında 14 medya kuruluşu, Çin’deki iki yerel polis teşkilatının bilgisayarlarından hack’lenen Uygurlara ait binlerce belge ve fotoğrafı taradı. Çin bölgedeki kampların yalnızca eğitim amaçlı olduğunu savunurken, yeni belgeler kampların hapishaneden farksız olduğunu ortaya koydu.

Uygurlara zulmün yeni belgeleri


KEYFİ SUÇLAMALAR

Ocak-Temmuz 2018 tarihleri arasını kapsayan polis dosyalarında 5 bin farklı Uygur Türkü’nün fotoğrafları yer alırken yapılan veri analizine göre bunlardan en az 2884’ünün tutuklandığı görülüyor. Belgelerden, birçok kişinin sadece Müslüman oldukları için ya da nüfusunun çoğunluğu Müslümanlardan oluşan ülkeleri ziyaret ettikleri için gözaltı kamplarına yerleştirildiği anlaşılıyor. Belgelere göre, 15 yaşından 73 yaşına kadar Uygurlar kamplara gönderiliyor.

VUR-ÖLDÜR POLİTİKASI

Bazı fotoğraflarda ellerinde sopalar ve demir coplar bulunan gardiyanlar göze çarparken, belgeler kamplarda yaygın olarak askerlerin görev aldığını, gözetleme kulelerinde keskin nişancı bulunduğunu ve kaçmaya çalışanlar için vur-öldür protokolü uygulandığını gösteriyor. Belgeler, Uygurlara sistematik baskının emir komuta zincirinin Çin lideri Şi Cinping’e kadar uzandığına işaret ediyor.

Haberin Devamı

Uygurlara zulmün yeni belgeleri

BM’DEN SİNCAN’A İLK ZİYARET

Uygur’da yaşanan baskı politikasına ilişkin belgelerin ortaya çıktığı dönemde, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Sincan Urumçi ve Kaşgar şehirlerini de kapsayan altı günlük ziyareti kapsamında bölgeye gitti. Sincan’da yaşanan insan hakları ihlalleri suçlamalarına yönelik ilk kez bir BM yetkilisi bölgeye giderken, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi tarafından karşılanan Bachelet’ye Sincan bölgesinde tam ve sınırsız erişim izni verilip verilmeyeceği belirsizliğini koruyor.

BAKMADAN GEÇME!