Uluslararası Kriz Grubu'ndan 1 Kasım değerlendirmesi

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Kriz Grubundan 1 Kasım değerlendirmesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 09:57

Uluslararası Kriz Grubu İstanbul ofisinden kıdemli analist Nigar Goksel ve araştırmacı Berkay Mandıracı, 1 Kasım seçimlerinin sonuçlarını hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Haberin Devamı

AK Parti'nin, resmi olmayan sonuçlara göre, yaklaşık yüzde 49.5 oy oranıyla 317 milletvekili çıkararak parlamento çoğunluğunu elde ettiği seçimlere ilişkin Göksel ve Mandıracı'nın değerlendirmeleri şöyle:

'ÇÖZÜM' AÇISINDAN HEM FIRSAT HEM ZORLAŞTIRICI OLABİLİR
* Türkiye'deki seçmen bir koalisyon hükümeti istemediğini gösterdi ve oyunu istikrar getireceğini düşündüğü partiden yana kullandı. AK Parti'nin hem milliyetçi hem Kürt oylarının bir kısmını geri kazanmış olması çözüm süreci açısından hem bir fırsat hem de zorlaştırıcı bir faktör olabilir. AK Parti'nin bundan sonra kendisine oy veren ve vermeyen Kürtleri çözüm süreci konusunda samimi olduğuna inandırması ve aynı zamanda milliyetçi tabanını çözüm sürecinin devam etmesi gerektiğine ikna etmesi önemli olacak.

ANAYASA SÜRECİ YENİDEN BAŞLAMALI
* HDP'nin barajı geçmiş olması demokratik reformlar için bir kazanım. Anadilde eğitim; anayasada ırk, etnik kimlik, din veya dile dayalı bir vatandaşlık tanımının olmaması; yerel yönetimlerin güçlendirilmesi; daha adil bir terör yasası; ve seçim barajının düşürülmesine yönelik reformların hayata geçirilmesi elzem. Yeni ve daha çoğulcu anayasa sürecinin yeniden başlaması - ve 2011-2012 dönemindeki anayasa surecindeki hataların tekrar edilmemesi - demokratikleşme ve Kürtlerin ve farklı toplumsal kesimlerin taleplerini karşılamak için bir gereklilik.

KALICI ATEŞKES MÜZAKERELER İÇİN UYGUN ZEMİNİ YARATIR
* Silahlı yöntemler ile çözüm olamayacağını herkes biliyor. Dolayısıyla bir an önce yeniden masaya oturmak ve müzakerelere yeni bir çerçevede devam etmek önemli. Kalıcı ateşkes müzakereler için uygun zemini yaratacaktır. Abdullah Öcalan ile iletişim kanallarının yeniden açılması sürece olumlu bir ivme kazandırabilir.

KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ SADECE TÜRKİYE'Yİ GÜÇLENDİRMEKLE KALMAZ
* Bölgesel dinamikler Türkiye'de çözüm sürecinin stratejik önemini daha da artırdı. Türkiye'nin PYD ile karşı karşıya gelmesi Suriye'de oyun kurucu bir aktör olmasını ve IŞİD'e karşı etkin mücadele etmesini zorlaştırıyor. Kürt sorununun çözüme doğru ilerlemesi sadece Türkiye'nin Suriye'de elini güçlendirmekle kalmaz, Ortadoğu'nun istikrarına da katkıda bulunur.

BAKMADAN GEÇME!