Ukrayna'da Kiev yönetimine karşı kazan kaldıran Aydar Taburu istediğini aldı

Güncelleme Tarihi:

Ukraynada Kiev yönetimine karşı kazan kaldıran Aydar Taburu istediğini aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 13:52

Ayrılıkçıların "Seferberlik ilan edip 100 bin kişiyi silah altına alacağız" açıklamasıyla tansiyonun yükseldiği Ukrayna'da; Rusya yanlısı güçlere karşı kurulan gönüllüler birliği Aydar Taburu, lağvedilme söylentileri üzerine Kiev'deki Savunma Bakanlığı binasını kuşattı. Aydar Taburu, günlerdir süren eylemler neticesinde amacına ulaştı. Öte yandan çatışmaların tekrar alevlendiği Donetsk'teki topçu ateşinde beş sivil öldü.

Haberin Devamı

Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların lideri Aleksandr Zaharçenko’nun “Seferberlik ilan edip 100 bin kişiyi silah altına alacağız” açıklaması, bölgede gerginliği artırdı. Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ayrılıkçılara karşı operasyonların sürdüğü doğu sınırında incelemelerde bulundu. Bazı kabine üyeleriyle Zaporojye kentine giden Yatsenyuk, Olağanüstü Hal Devlet Komisyonu'nun toplantısını gerçekleştirerek, yörenin olağanüstü duruma hazırlığını denetledi.

"GEREKLİ HAZIRLIKLARI YAPIN"
Bomba sığınakları ve doğudaki çatışmalardan dolayı evlerini terk edenler için kurulan mülteci kamplarının durumu hakkında bilgi alan Yatsenyuk, ülkenin içinde bulunduğu savaş ortamında sığınakların sayısını ve sığınaklarda oluşturulan koşulların yetersiz olduğunu belirtti, acilen olağanüstü durum için gerekli hazırlıkların yapılması talimatını verdi.

Haberin Devamı

Ukraynada Kiev yönetimine karşı kazan kaldıran Aydar Taburu istediğini aldı

AYDAR TABURU İSTEDİĞİNİ ALDI
Öte yandan, ayrılıkçılarla mücadele için gönüllülerin oluşturduğu ‘Aydar Taburu’, birliğin lağvedilmesine karşı geçen cuma başlattığı eylemlerini sürdürdü. Dün de Savunma Bakanlığı’na gelen gönüllü askerler, bakanlığın bulunduğu caddeyi yanlarında getirdikleri otomobil lastikleriyle kapatarak trafiği engelledi. Bakanlık bahçesine giren bazı gönüllü askerlerle nöbetçi askerler arasında arbede yaşandı. Daha sonra bakanlığa davet edilen Aydar Taburu Komutanı Sergey Melniçuk, görüşmelerin ardından taburun kaldırılmayacağını açıklayınca gönüllü askerler arasında büyük sevinç yaşandı.

Ukraynada Kiev yönetimine karşı kazan kaldıran Aydar Taburu istediğini aldı

Savunma Bakanlığı önündeki eylem sırasında Aydar Taburu'ndan bir gönüllüyü tutuklamaya çalışan ancak başaramayan Ukraynalı bir askerin yardımına silah arkadaşları koştu. Olayı takip eden gazeteci ordusu da bu anı böyle ölümsüzleştirdi.

Haberin Devamı

Ukraynada Kiev yönetimine karşı kazan kaldıran Aydar Taburu istediğini aldı

EN AZ BEŞ KİŞİ ÖLDÜ
Rus yanlısı ayrılıkçılar ile Kiev yönetimi arasındaki çatışmalar bir ay süren görece barış ortamının ardından geçen ay yeniden alevlenmişti. Donetsk’teki ayrılıkçılar bugün yaptıkları açıklamada, kentte dünkü topçu ateşinde en az beş sivilin hayatını kaybettiğini, 13 kişinin de yaralandığını duyurdu. Kentte dört bölgede sivillere ait evlerin zarar gördüğü belirtildi.

Ukraynada Kiev yönetimine karşı kazan kaldıran Aydar Taburu istediğini aldı

ABD YENİ ARAYIŞLARDA
Cumartesi günkü barış görüşmelerinin hüsranla sonuçlanmasının ardından ABD de Ukrayna’ya yapacağı yardımın kapsamını yeniden masaya yatırıyor. Başkan Obama’nın yardımcıları ve üst düzey komutanlar, Kiev’e ağır silah ve askeri ekipman gönderme konusunu değerlendiriyor. Daha önce silah yardımının üstünü çizen Obama yönetimi, ekonomik yaptırımların Rusya’nın ayrılıkçılara verdiği desteği kesmesine yetmediği için farklı yol arayışına girdi. Fakat Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Ben Rhodes, silah yardımının sorunun çözümüne katkı sağlamayacağı görüşünde. Ukrayna krizinde Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların en iyi yöntem olduğunu savunan Rhodes, CNN’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Çözümün daha fazla silah göndermekle sağlanacağını düşünmüyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!