Ukrayna savaşı Kırım’a sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna savaşı Kırım’a sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2022 07:00

Ukrayna savaşının altıncı ayında Kırım, savaşın yeni cephesi olacağa benziyor. Ukrayna, bir haftada ikinci kez işgal altındaki Kırım’da bir Rus askeri tesisine saldırı düzenledi. Kiev, ‘Kırım kurtarılana kadar saldırılar sürecek’ dedi.

Haberin Devamı

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş altıncı ayına yaklaşırken Rusya tarafından 2014 yılında tek kurşun atılmadan ilhak ettiği Kırım yarımadası da cephe hattına dönüşmeye başladı. Moskova tarafından 8 yıl boyunca kurtarılmış bölge sayılan yarımadada, geçen hafta Rus askeri havalimanına yönelik saldırının ardından dün de Kırım’da Rus ordusuna ait mühimmat deposuna havaya uçuruldu. Ukrayna yönetimi bir sonraki hedefin Rusya’yı yarımadaya bağlayan Kırım köprüsü olacağını da dile getirmeye başladı.

ŞİDDETLİ PATLAMA

Kırım yarımadası dün sabah şiddetli patlama sesleriyle sarsıldı. Yarımadanın kuzeyinde Cankoye bölgesi Mayskoye yerleşim birimi yakınlarında bulunan açık hava mühimmat deposu saatler 06:15’i gösterdiği sırada havaya uçtu. Yüzlerce ton mühimmatın infilak etmesi sonucunda yakında bulunan yüksek gerilim hatları, elektrik santralı, demiryolu ve bir dizi evin hasar gördüğü açıklandı.

Haberin Devamı

SABOTAJ AÇIKLAMASI

Mühimmat deposunda patlamadan hemen sonra Rusya tarafından yapılan ilk açıklamada olaya yangının yol açtığı öne sürüldü. Ancak öğle saatlerinde internet ortamında bir dizi fotoğrafın yayınlanması üzerine Rusya Savunma Bakanlığı ikinci bir açıklamayla bunun bir saldırı ve Ukrayna tarafından tertiplenen sabotaj olduğunu kabul etti. Rusya tarafından yapılan ikinci açıklamada can kaybı yaşanmadığı, sadece iki askerin yaralandığı belirtildi.

‘SALDIRILAR ARTACAK’

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanlarından Mihail Podolyak, “Daha önce açıkladığımız gibi artık Kırım’daki işgalci kuvvetler de hedefimiz. Cankoye bölgesindeki hedefimiz mühimmat deposuyla elektrik santralıydı. Kırım yarımadasında bu tür olaylar topraklarımız serbest kalana kadar her geçen gün artarak devam edecek” açıklamasını yaptı. Ukrayna yönetimi ayrıca ilerleyen aylarda ordunun bir numaralı hedefinin 2014 yılı işgalinden sonra Rusya tarafından inşa edilen ve yarımadayı Rusya’ya bağlayan Kırım köprüsü olacağını açıkça ilan etmişti. Zelenski de daha önce Kırım kurtarılmadan barış olmayacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

Ukrayna savaşı Kırım’a sıçradı

HAVA ÜSSÜ DE VURULMUŞTU

Kırım’da dün havaya uçurulan mühimmat deposundan tam bir hafta önce yine Kırım yarımadasında Rusya’nın Ukrayna harekâtında üs olarak kullandığı Saki askeri havalimanı vurulmuştu. Ukrayna tarafı hava üssüne saldırının sorumluluğunu resmen kabul etmemekle birlikte gizli operasyon düzenlendiği imasında bulunmuştu. 9 Ağustos’ta havaya uçan askeri hava üssünde uydu görüntülerine göre Rusya’ya ait en az 9 savaş uçağı imha edildiği tespit edilmişti. İnfilak eden mühimmat ise yüzlerce ton olarak tarif edilmişti.

PUTİN: SAVAŞ ABD NEDENİYLE UZUYOR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşının uzamasının nedeninin ABD olduğunu öne sürdü. Moskova’da düzenlenen Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yürüttüğü askeri harekâtı değerlendiren Putin ilk başta ülkesini savunarak, “Ukrayna’da yürüttüğümüz askeri harekât meşru ve yasal. BM tüzüğünde yer alan ülkelerin kendi güvenliklerini sağlama hakkına dayanıyor. Başlarken hedefimizi açıkça beyan etmiştik. Hedefin vatandaşlarımızı korumak ve Donbas’ta soykırımı önlemek olduğunu dünyaya ilan etmiştik” dedi.

Haberin Devamı

BATI’YI UYARDI

Rusya lideri, “ABD dünyayı hegemonyası altında tutmak için Ukrayna savaşını kullandı ve kullanmaya devam ediyor. Amerika’nın savaşı uzatma planında Ukrayna halkına kurban rolü düşüyor” ifadelerini kullandı. Batı’yı uyaran Putin, “Rusya’yı kimse yok sayamaz ve hafızalardan silemez. Tarihte bu tür girişimlerin neyle sonuçlandığına baksınlar ve akıllarını başlarına alsınlar” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!