Ukrayna Bahmut’tan çekiliyor: Kiev’in doğudaki son kalesiydi

Güncelleme Tarihi:

Ukrayna Bahmut’tan çekiliyor: Kiev’in doğudaki son kalesiydi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2023 07:00

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgalinde savaşın simgesi haline gelen Donbas cephesindeki Bahmut kasabası Rus kuvvetleri tarafından üç koldan kuşatıldı. Ukrayna tarafı geri çekilmeye başladı.

Haberin Devamı

Ukrayna Genelkurmayı, Bahmut’ta çembere alınmak üzere olan birlikleri daha fazla kayıp vermeden geri çekebilmek için bölgeye özel harekât timleri komutanı General Viktor Horenko’yu gönderdi. Böylece özel harekât birlikleri Rusların ateşini üzerine çekerek yaklaşık 25 bin askerden oluşan ana kuvvetin 30 km Ukrayna içlerine çekilmesini sağlayacak.

EMİR KİEV’DEN GELDİ

Kontrollü geri çekilme operasyonunu değerlendiren askeri uzmanlar, Ukrayna ordusunun Bahmut kasabasından çekilmesinin bu akşam tamamlanacağını dile getiriyor. Ukrayna yönetiminin afişe etmeden Bahmut’tan çekilme kararı aldığını ilk duyuran kişi cephede savaşan eski Ukrayna Başsavcısı Yuriy Lutsenko oldu. Bahmut kenar mahallelerinde SİHA operatörü görevini yürüten Lutsenko, “Bizim birliğe ve şahsen bana dün akşam Kiev’den önemli mesaj geldi. Bahmut’tan çıkmamız istendi” dedi. Bahmut’tan çekilme kararı alındığını Madyar isimli bir başka Ukraynalı komutan da doğruladı.

Haberin Devamı

Ukrayna Bahmut’tan çekiliyor: Kiev’in doğudaki son kalesiydi

ŞOYGU CEPHEYE GİTTİ

Bahmut cephesindeki gelişmeler karşısında Rus komutanlığı da hareketlendi. Savunma Bakanı Sergey Şoygu dün Donbas birlikleri karargâhına ziyaret gerçekleştirerek Rus askerlere madalyalar dağıttı. Şoygu madalya töreninde “Burada inanılmaz kahramanlık sergilediniz. Ancak bizi ileride daha çok işler bekliyor. Hepinizin sağ salim eve dönmenizi diliyorum” demesi dikkat çekti. Rusya’nın Bahmut’u ele geçirmek için aralık ayında başlattığı saldırı harekâtında 13 bin civarında asker kaybettiği iddia edilse de bu bağımsız kaynaklarca teyit edilemiyor.

Ukrayna Bahmut’tan çekiliyor: Kiev’in doğudaki son kalesiydi

Bahmut’taki siviller tahliye ediliyor.

NE ANLAMA GELİYOR RUSYA İÇİN SEMBOLİK BİR ZAFER

- Rusya, 24 Şubat 2022’de başlattığı savaşla Ukrayna başkenti Kiev’i bir haftada ele geçiremeyeceğini anlayınca plan değiştirerek gücünü Rusya yanlısı ayrılıkçıların çoğunlukta olduğu Donbas bölgesine yoğunlaştırdı.

Haberin Devamı

- Hazirandan beri Ukrayna’nın doğudaki kalesi olarak bilinen Bahmut sürekli topçu ateşi altındaydı.

- Bahmut’un düşmesiyle Rus birliklerin Ukrayna içlerine ilerleme yolu açılmış olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!