Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Şen: Erdoğan ile Sisi 6 ay içinde görüşebilir

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Şen: Erdoğan ile Sisi 6 ay içinde görüşebilir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2023 07:00

Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, Türkiye ve Mısır’ın karşılıklı büyükelçi atama kararı sonrasında iki ülke liderinin altı ay içinde ikili görüşme için bir araya gelebileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, Türkiye-Mısır ilişkilerinin normal haline döndüğünü belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi’nin 3 ile 6 ay içinde bir zirvede bir araya gelebileceklerini söyledi.

İŞBİRLİĞİNİ KONUŞUYORUZ

Mısır’la yaşanan dostane gelişmelerin ardından Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, Mısır Dışişleri Bakanlığı Protokol Şefi Büyükelçi Nebil Habbaşi’yi ziyaret etti. Suudi merkezli ‘Eş-Şark lil-Ahbar’ televizyonuna konuşan Şen, “Biz şu anda ise ekonomik, turizm ve kültür gibi çeşitli alanlarda iki ülkenin halklarının çıkarları çerçevesinde çalışabileceğimiz işbirliği imkânlarını konuşuyoruz” dedi.

HEDEF 20 MİLYAR DOLAR

Geçen 10 yıllık süreçte her iki ülkenin de ekonomik ilişkilerin siyasi durumdan etkilenmemesine özen gösterdiğini söyleyen Şen, ekonomik ilişkilerin daha da gelişebileceğini belirterek şöyle devam etti: “2002’de ticaret hacmi 9.7 milyar dolara ulaşmıştı. Orta vadede yıllık ticaret hacminin 20 milyar dolara yükselebileceğini söyleyebilirim.”

Haberin Devamı

YAKINDA İKİLİ ZİRVE

Şen, “Cumhurbaşkanı Sisi’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tebrik mesajı ve iki lider arasında yapılan telefon görüşmesi gayet dostça bir adımdı. Ben şahsen bu görüşmenin önümüzdeki 3-6 ay içinde gerçekleşeceğini tahmin ve temenni ediyorum. Bu yılın sonuna kadar Ankara veya Kahire’de liderlerin bir araya geleceğini tahmin ediyorum.”

DENİZ YETKİ ALANLARI

Spikerin sorusu üzerine Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması konusuna değinen Şen, “Bu konu işbirliğine açıktır, rekabet konusu değildir. Belki uzmanlar da söylediklerime katılacaktır, Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması konusunda Mısır-Türkiye arasında esas noktasında bir anlaşmazlık yoktur. Önümüzdeki süreçte bu konuyu da kapsayan çalışmalar yapılacak ve ilerleme kaydedilecektir” değerlendirmesinde bulundu.

BİLGİ NOTU

2013’te Savunma Bakanı Abdülfettah Sisi’nin seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi’ye darbesi ilişkileri kopma noktasına getirmişti. Yıllar sonra Erdoğan, Katar’daki Dünya Kupası sırasında Sisi ile el sıkışmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!