Türkiye'den AB'ye vize çağrısı: Vatandaşlarımızın mağduriyetlerine son verin!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2023 14:01

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türk vatandaşlarının vize konusunda yaşadığı sorunlara değindi ve "Vize serbestisi sürecinde ilerleme kaydedilmesi beklentilerimiz arasında. Vatandaşlarımızın vize konusunda yaşadığı sıkıntıların giderilmesi konusundaki beklentimizi de bugün kendilerine ilettik. İfadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün  Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi ile bir araya geldi. İkili görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısında konuşan Bakan Fidan, "Türkiye'nin AB üyeliğinin önünün açılması elzemdir. Sayın Cumhurbaşkanımız da buna dikkat çekti. Türkiye'yi bu sürecin dışında tutmak büyük bir hata olacaktır. AB, Türkiye'yi müzakere eden bir aday ülke olarak görmeli ve ahde vefa etkisinin gereklerini yerine getirmelidir" ifadelerini kullandı ve sözlerine şöyle devam etti;

SOMUT ADIMLAR BEKLİYORUZ

"Yaşadığımız depremin ardından gösterilen dayanışma bizim için çok önemliydi. Umarım bu gelişme ilişkilerin her alanına yandır. Bugün üyelik konusundaki kararlığımızı yineledik.

Somut adımlar görmek istediğimizi vurguladık. Gümrük birliğinin güncellenmesine öncelik veriyoruz. Bu her iki tarafında çıkarına olacaktır.

AB'DEN DAHA CESUR OLMASINI BEKLİYORUZ

Vize serbestisi sürecinde ilerleme kaydedilmesi de beklentilerimiz arasında. Vatandaşlarımızın vize konusunda yaşadığı sıkıntıların giderilmesi konusundaki beklentimizi de ilettim.

Düzensiz göç sorununu çözmek için öncelikle kaynak ülkelerde istikrarın sağlanması gerektiğini bir kez daha hatırlattık. Bugünkü görüşmemizde sayın Varhelyi'ye yeniden söylediğim gibi Avrupa Birliği'nden siyasi engellemelere müsamaha göstermemesini bekliyoruz.

AB'den İlişkilerimizin ilerlemesi için gerekli iradeyi sergilemelerini ve daha cesur davranabilmelerini istiyoruz."

PKK/YPG VE ARAP AŞİRETLERİ ARASINDAKİ ÇATIŞAMALAR

Bakan Fidan soru-cevap kısmında Suriye'de Arap Aşiretleri ve terör örgütleri arasında yaşanan çatışmaları değerlendirdi ve  kritik bir çağrıda bulundu:

"Suriye'de Arap aşiretlerinin YPG işgaline baş kaldırması öngördüğümüz bir husustu. Bizim Suriye politikamızın önemli bir ayağı da Suriye'deki halkların toprağından sürülmemesi kapsamında. 

ABD destekli YPG'nin Arap topraklarını işgal ederek onları boyunduruk altına aldı. Bunlar  iki toplum arasında kan davasına varacak sonuçları doğuracak. Kürtler ve Araplar arasına ekilen fitne tohumlarının rehabilitasyonu uzun sürecek.

Bölgede  özelikle Arapların YPG eliyle baskı altına alınma politikasına son verilmeli. YPG'nin meşru bir güç gibi gösterilmesine artık bir son verilmeli. Bu  olmazsa gördüğümüz çatışmalar sadece başlangıç olur."




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!