Türkiye de AKKA anlaşmasını askıya aldı

Güncelleme Tarihi:

Türkiye de AKKA anlaşmasını askıya aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2024 07:00

Türkiye, Soğuk Savaş sonrası Rusya ve Avrupa’nın karşılıklı silah kontrolünü sağlamak için 1990 yılında imzalanan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’ndan (AKKA) çekildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de dün yayımlanan kararda anlaşmanın 8 Nisan 2024 tarihinden itibaren uygulanmasının durdurulmasına karar verildiği belirtildi. Rusya’nın çekilmesi ve NATO’nun askıya alması sonrası AKKA’nın anlamını yitirdiğine işaret eden diplomatik kaynaklar, uygulanmasının fiilen imkansız olduğuna dikkat çekti.

UYGULANMASI İMKANSIZ OLDU

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin AKKA’dan çekilmediğini ancak antlaşmanın uygulanmasının “askıya alındığını” belirtti. Dışişleri Bakanlığı’ndan daha önce yapılan açıklamada, “Rusya’nın AKKA’dan çekilme kararını üzüntüyle karşılıyoruz. AKKA’nın mihenk taşlarından birini teşkil ettiği Avrupa güvenlik mimarisinde bilhassa 2007’den itibaren giderek artan bir aşınma müşahede edilmekteydi. Uygulanması maalesef fiilen imkansız hale gelmiştir” ifadeleri kullanılmıştı.

Haberin Devamı

SİLAH DENGESİ SAĞLIYORDU

NATO ve Varşova Paktı ülkeleri arasında askeri dengeyi sağlamak ve Avrupa’daki silahlanmayı kontrol etmek amacıyla 9 Kasım 1990’da imzalanan Anlaşmaya göre, üye devletlerin sahip olabileceği tank, topçu, zırhlı muharebe araçları, savaş uçakları ve helikopterlerin sayısına sınırlar getirmişti. Ayrıca, fazla silahların imha edilmesini, sınırlı sayıda askeri teçhizatın konuşlandırılmasını ve askeri birliklerin Avrupa’daki belirle bölgelerde yoğunlaşmasının sınırlandırılmasını öngörüyordu. Askeri hareketliliği izlemek için de düzenli denetim mekanizmaları oluşturulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!