Türkiye Avrupa Parlamentosu'na kırmızı çizgilerini iletti

Güncelleme Tarihi:

Türkiye Avrupa Parlamentosuna kırmızı çizgilerini iletti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2015 15:51

Ankara, Avrupa Parlamentosu'nun önümüzdeki haftalarda oylayacağı Türkiye raporu için devrede.

Haberin Devamı

AB Bakanı Volkan Bozkır, raporda özellikle üç konunun Türkiye için "hassasiyet" yarattığını, Avrupa Parlamentosu'na bildirdi. Bozkır, AP rapor taslağında yer alan şu üç konudaki "hassasiyet" göz önüne alınmazsa, Türkiye'nin "AP raporunu kabul etmeyeceğini" bildirdi:

* PKK'yı terör örgütü listesinden çıkarma çağrısı,
* Raporda 1915 olayları hakkındaki 15 Nisan 2015 tarihli kararına bir atıf yapılması,
* AB Komisyonu’nun ve AP’nin Türkiye raporlarının varlık sebebini teşkil eden katılım müzakerelerini olumsuz etkileyecek nitelikte yeni fasılların açılmaması ya da katılım öncesi mali yardımların askıya alınması çağrısı gibi hususların yer alması.

Türkiye Avrupa Parlamentosuna kırmızı çizgilerini iletti
Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye raporuna son dakika ertelemesi

AB Bakanlığı'ndan yapılan basın açıklamasında, Bakan Bozkır'ın bu konuları, Avrupa Parlamentosu Başkanı’na, Türkiye raportörüne ve Avrupa Birliği Komiserlerine önce sözlü, sonra da yazılı olarak bildirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, " Bakan Bozkır, Raporun kabul edilecek nihai metninde, AP’nin 1915 olayları hakkındaki 15 Nisan 2015 tarihli kararına bir atıf yapılması; PKK’nın AB terör örgütleri listesinden çıkarılması çağrısı yapılması; AB Komisyonu’nun ve AP’nin Türkiye raporlarının varlık sebebini teşkil eden katılım müzakerelerimizi olumsuz etkileyecek nitelikte yeni fasılların açılmaması ya da katılım öncesi mali yardımların askıya alınması çağrısı gibi hususların yer alması halinde AP Raporu’nun Türkiye için kabul edilemez nitelikte olacağını bir kez daha muhataplarına bildirmiştir" denildi.

Açıklamada ayrıca, Bakan Bozkır'ın Kıbrıs sorununun çözümü için Ada’da devam eden görüşmeleri olumsuz etkileyecek bir içerikle, tek taraflı bir metin olarak kabul edilmemesi gerektiğini de vurguladığı ifade edildi.

BAKMADAN GEÇME!