Türkçe dersleri derneklere kaydı

Güncelleme Tarihi:

Türkçe dersleri derneklere kaydı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2017 09:28

Berlin’de Mitte ilçe belediyesinin kira talebi yüzünden okullarda yapılamayan Türkçe ve Türk Kültürü Dersleri, artık dernek salonlarında işleniyor. Kısa süre önce başlayan derslere şimdilik 120 öğrenci katılıyor.

Haberin Devamı

BERLİN Eğitim Müşavirliği, Türkçe öğrenmek isteyen öğrencilerin mağduriyetini gidermek amacıyla dernek salonlarında dersleri vermeye başladı. Şimdilik DİTİB’e bağlı Şehitlik ile Merkez Camileri, Ülkü Ocakları, Türk Alman Merkezi ve Yunus Emre Enstitüsü’ne ait salonlarda Türkçe dersleri yapılıyor. Derslere farklı okullardan yaklaşık 120 öğrenci katılıyor.
Mitte ilçesi sınırları içinde kalan okullarda normal eğitimini sürdüren öğrenciler arasında Türkçe öğrenmek isteyenlerin talebini gidermek için başlatılan yeni uygulamaya, diğer ilçe okullarından öğrenciler de ilgi gösteriyor. Dersler hafta içi öğleden sonra işleniyor. Dersleri daha önce olduğu gibi yine Türkiye’den Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen ve Berlin Başkonsolosluğu’na bağlı öğretmenler veriyor.
Berlin Eğitim Müşavirliği ile toplantı yapan Berlin’deki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, talep olması durumunda dernek bina ve salonlarının dersler için tahsis etmeye hazır olduklarını iletti.

Haberin Devamı

Türkçe dersleri derneklere kaydı

27 BİN 400 EURO KİRA İSTEMİŞTİ
Bu eğitim ve öğretim yılının başında Mitte Belediyesi, Türkçe ve Türk Kültürü Derslerini veren Berlin Başkonsolosluğu’ndan kira talep etmişti. Belediye, yaklaşık 550 öğrencinin ders göreceği derslikler için yıllık 27 bin 400 euro kira isterken, Türk yetkililer bu talebi hukuksuz ve haksız bularak ödemeyi reddetmişti. Yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Mitte sınırları içinde kalan okullarda Türkçe ve Türk Kültürü dersleri durmuştu.
Bu arada Friedrichshain Kreuzberg Belediyesi, konsolosluk yetkililerine süre tanımak amacıyla kira talebini şubat ayından itibaren uygulama kararı almıştı.

Türkçe dersleri derneklere kaydı

SENATO ÇÖZÜM PLANI HAZIRLADI
Belediyelerin derslikler için kira talebi öğrenci velilerini tepkisine yol açmıştı. Veliler belediye yetkililerinden sorunun çözümünü talep edince Türkçe derslerinin yapıldığı ilçe belediyeleri senatoya başvurarak kendilerine öğretmen tahsis etmesini istemişti. Senato belediyelerin talebini karşılamak için çalışma başlatmıştı. Senato çözüm olarak Berlin okullarında görevli Türkçe öğretmenlerinin Türk ve Türk kökenli öğrencilere ders vermesini planlıyor. Senato planının uygulanması durumunda bu kez dersler hem okullarda, hem de derneklerde işlenecek. Berlin’de başkonsolosluk öğretmenlerince verilen Türkçe derslerine yaklaşık 3 bin 500 öğrenci katılıyor.

Haberin Devamı

Türkçe dersleri derneklere kaydı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!