Tunus’ta Said yanlılarının anayasa sevinci

Güncelleme Tarihi:

Tunus’ta Said yanlılarının anayasa sevinci
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2022 07:00

Tunus’ta cumhurbaşkanına yetkisini arttıran anayasa değişikliği geçti. Sonuç ülkede tartışma konusu olsa da Cumhurbaşkanı Kays taraftarları sokaklarda sevinç gösterisi yaptı.

Haberin Devamı

Tunus’ta cumhurbaşkanlığı yetkilerini büyük ölçüde genişleten yeni anayasa, sandık çıkış anketlerine göre, yüzde 92 evet ile sandıktan geçti. Cumhurbaşkanı Kays Said yanlıları anayasa referandumundan çıkan sonucu sokaklarda gösteri yaparak kutladı ancak 9 milyon seçmenin bulunduğu ülkede sandık başına 2 milyondan az kişi gitti.

SOKAKTA KUTLADILAR

Önceki gün yapılan referandumda seçime katılım oranı yalnız yüzde 27.5’te kalırken, ilk sandık çıkış anketlerine göre anayasa değişikliği teklifi yüzde 92 evet oyu ile geçti. İlk sonuçların ardından Said taraftarları sokaklara dökülerek referandum sonucunu kutladı. Habib Burgiba Caddesi’nde toplanan kalabalığa katılan Kays Said, referandum gününü “tarihi bir gün” olarak nitelendirirken, “Tunus yeni bir aşamaya girdi” dedi.

Haberin Devamı

Tunus’ta Said yanlılarının anayasa sevinci

MUHALEFETTEN İTİRAZ

Öte yandan muhalefet partilerinin oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi, yayımladığı açıklamada düşük katılımı işaret ederek, “Cumhurbaşkanı Said’in projesi olan yeni anayasa referandumu başarısız oldu. Bu yüzden bir an önce istifa etmeli ve erken seçim düzenlenmesine izin vermeli. Tunus halkının yüzde 75’i Said’in geçen yıl başlattığı darbe yönetimine karşı çıktı. Darbe anayasasını reddetti” dedi. Sandıkta birçok seçim ihlali yapıldığı da öne sürüldü.

ELEŞTİRİLEN ANAYASA

Yeni anayasa, kabul edildiği takdirde, 17 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlerden önce, başkanlık sistemiyle yeni bir yönetimin kurulmasının önünü açıyor. Yeni anayasa, cumhurbaşkanına hem hükümet hem de yargı üzerinde yetki verirken, parlamentoyu zayıflatıyor.

BİLGİ NOTU: Tunus 2010’da Arap baharının başladığı ilk ülkeydi. Cumhurbaşkanı Said, geçen yaz Müslüman Kardeşlere yakın Nahda’nın birinci parti olduğu meclisin faaliyetini önce askıya aldı, sonra feshetti. Ülkeyi kararnamelerle yürütmeye başlayan Said, yetkilerini arttırmak için anayasa değişikliğine gitti. Ancak Said karşıtları onu ‘darbe’ yapmakla
suçluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!