Tonga için korkutan uyarı: Benzeri görülmemiş bir felaket olabilir

Güncelleme Tarihi:

Tonga için korkutan uyarı: Benzeri görülmemiş bir felaket olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2022 13:51

Volkan patlamasının ardından halkın yaralarını sarmaya çalıştığı ada ülkesi Tonga için bilim insanlarından korkutan bir uyarı geldi. Uzmanlar patlaması sonrası beklenen kükürt dioksit ve nitrojen oksit oluşturan asit yağmurlarının daha uzun vadeli bir çevre felaketini meydana getirmesinden endişeli. Ayrıca bölgede deniz suyunu zehirleyen volkanik atıklar hem ekonomi hem de turizm için büyük bir risk oluşturuyor.

Haberin Devamı

Bilim insanları, Tonga'da meydana gelen devasa volkanik patlamasının, yerel ekonomi için hayati önem taşıyan mercan resiflerine ve balıkçılığa yıllarca süren hasara yol açabileceği konusunda uyardı.

BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR FELAKET

Hükümet bin Hiroşima nükleer bombasına eşdeğer bir kuvvete sahip bir patlama ve 30 kilometreye kadar havaya yayılan gaz ve kül bulutundan sonra yaptıkları açıklamada “benzeri görülmemiş bir felaketle” karşı karşıya olduklarını söylediler.

Tonga için korkutan uyarı: Benzeri görülmemiş bir felaket olabilir

BÜTÜN BİR KÖY YOK OLDU

Patlamanın ardından gelen tsunamide 15 metreye varan dev dalgalar oluşturdu ve bu dalgalar Mango adacığındaki bütün bir köyü yok etti. Bölgeden gelen son görüntüler kökünden sökülmüş ağaçları, parçalanmış binaları, düşmüş elektrik hatlarını ve enkaz halindeki yolları ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Ventanilla'daki yerel yetkililer Tonga patlamasının vahşi yaşamı öldüren ve yerel plajlara ciddi şekilde zarar veren bir petrol sızıntısına neden olduğunu duyurdu.

BİLİM İNSANLARI ENDİŞELİ: ASİT YAĞMURLARI UZUN VADELİ BİR FELAKETE NEDEN OLABİLİR

Tongalılar felaket sonrası yıkılan evlerini inşa etmeye, külleri temizlemeye ve normal hayata dönmeye çalışırken bilim insanları kükürt dioksit ve nitrojen oksit oluşturan asit yağmurlarının daha uzun vadeli bir çevre felaketini ortaya çıkmasından endişeli.

Tonga için korkutan uyarı: Benzeri görülmemiş bir felaket olabilir

ZEHİRLİ VOLKANİK ATIK DENİZİ KİRLETİYOR, BÜYÜK GÖÇLER SÖZ KONUSU

Tonga'da yaklaşık 100 bin kişilik nüfusunun çoğunun geçimini sağlayan 700.000 kilometrekarelik özel ekonomik bölgesinde ise korkular daha büyük. Hafta sonundaki büyük patlamadan önce bile, balıkçı ekipleri deniz suyunun balıkları zehirleyen zehirli volkanik deşarjla kirlendiği konusunda uyarılmıştı. Kül kirliliği artık hayatta kalan sürülerin göç etmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

İÇME SUYU ALARMI

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Salı günü yaptığı uyarıda “Daha fazla volkanik aktivite göz ardı edilemez” dedi. Kolera ve ishal gibi hastalık riskinin artması nedeniyle bölgede güvenli içme suyuna erişimi yeniden sağlamak hayati önem taşıyor. Yardım kuruluşları acilen vatandaşlara güvenli içme suyu sağlamaya çalışırken bölgedeki su kalitesinin iyileşmesinin yıllar alabileceği belirtiliyor.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!