Tesla'nın çılgın hayali... ABD askerlerine uzaydan elektrik verecek

Güncelleme Tarihi:

Teslanın çılgın hayali... ABD askerlerine uzaydan elektrik verecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2023 07:00

ABD Savunma Bakanlığı, dünya genelindeki ABD güçlerine kesintisiz enerji sağlamak için küresel bir kablosuz enerji aktarım ağı üzerinde çalışıyor.

Haberin Devamı

ABD ordusuna teknoloji geliştirmekten sorumlu Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), ünlü mucit Nikola Tesla’nın en büyük hayali olarak bilinen bu planın altyapı çalışmalarını yürütmesi için savunma sanayisi şirketi Raytheon ile 10 milyon dolarlık bir sözleşme imzaladı.

LAZERLE TRANSFER

Enerjinin lazerle uydulara ya da insansız hava araçlarına iletilmesi ve bu araçlar tarafından hava, kara ya da denizdeki bir hedefe aktarılmasını amaçlayan teknolojiye POWER (Persistent Optical Wireless Energy Relay) adı verildi. ABD ordusu POWER teknolojisinin başarılı olması halinde hem fosil yakıtlara hem de düşman güçleri tarafından engellenebilen hassas elektrik hatlarına olan bağımlılığı ortadan kaldırmayı hedefliyor.

ZORLUKLARI VAR

DARPA’da programın başkanlığını yapan Albay Paul Calhoun, POWER teknolojisini “gökyüzündeki elektrik ağı” olarak nitelendirirken, teknolojinin aktif olarak kullanılabilmesi için aşılması gereken en önemli engel, enerji kaybını en düşük seviyeye getirmek. Şu an için elektriğin lazere ve ardından hedefte tekrar elektriğe dönüştürülme sürecinde yaklaşık yüzde 70 enerji kaybı yaşandığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

STRATEJİK ADIM

Teknolojinin kullanılabilir hale getirilmesinin dünyanın birçok bölgesinde askeri üsleri ve birlikleri bulunan ABD ordusu için stratejik bir kazanım olmasının yanı sıra ulaşımı zor kırsal kesimler başta olmak üzere enerji tedarikinin zor olduğu birçok bölgede ticari amaçlarla da kullanılabileceği değerlendiriliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!