Tarım Bakanı görüşme öncesi havayı gerdi

Güncelleme Tarihi:

Tarım Bakanı görüşme öncesi havayı gerdi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2017 18:20

Almanya’da yeni hükümetin kurulması için CDU/CSU ile SPD liderleri perşembe günü Cumhurbaşkanıyla görüşecek. Ancak Tarım Bakanı Schmidt’in glifosat kararı havayı zehirledi. Bu arada oylamadan önce Tarım Bakanı’nı uyarıldığı ortaya çıktı. Bu da “Tarım Bakanı bilerek mi yaptı?” sorusunu gündeme getirdi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da dörtlü koalisyon görüşmelerinin suya düşmesi üzerine büyük partiler CDU/CSU ile SPD arasında yeni bir büyük koalisyon kurulması gündeme geldi. Liderler perşembe akşamı Cumhurbaşkanı Steinmeier’le bir araya gelecek. SPD yeniden bir büyük koalisyona girmek için ısınma hareketleri yaparken, havayı yabancı otlarla mücadelede kullanılan glifosat zehirledi. 

Tarımda yabancı otlara karşı glifosat zehrinin kullanımına SPD’nin hayır demesine rağmen, Tarım Bakanı Christian Schmidt’in Avrupa Komisyonu’nda evet diyerek, onay vermesinin yankıları sürüyor. SPD lideri Martin Schulz, olayın büyük bir güven kaybına yol açtığını söyledi. Schulz, Başbakan Merkel hükümetini yasaktan yana çalışmaya çağırdı. SPD, yabancı otlarla mücadelede kullanılan glifosatın insan ve hayvan sağlığına zararlı olduğu nedeniyle yasaklanmasını isteniyordu.

Haberin Devamı

MÜSTEŞAR BİLGİLENDİRMİŞ
SPD içinde konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulması çağrıları yükselirken, Başbakan Merkel’in Müsteşarı Peter Altmaier’in, Bakan Schmidt’i oylamadan önce yönetmelik hakkında bilgilendirdiği açıklandı. Hükümet sözcülerinden Ulrike Demmer’in açıklamasına göre, Başbakanlık Müsteşarı Peter Altmaier, oylamadan önce Tarım Bakanı Schmidt’i telefonla Çevre Bakanı’ndan onay alması gerektiği konusunda bilgilendirdi. SPD’li Çevre Bakanı Barbara Hendricks Avrupa’da glifosat kullanımının 5 yıl daha uzatılmasına karşıydı. Bu durumda Tarım Bakanı’nın oylamada çekimser oy kullanması gerekiyordu. Ancak Tarım Bakanı Schmidt, “Bu izni kendime veriyorum” diyerek, evet oyu kullandı. Tarım Bakanı’nı Başbakan Merkel önceki gün bir daha tekrar etmemesi yönünde uyardı. Ancak SPD bu uyarıyla yetinmek istemiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!