Tarihte böyle katliam yok... Ölenlerin yüzde 61’i sivil

Güncelleme Tarihi:

Tarihte böyle katliam yok... Ölenlerin yüzde 61’i sivil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2023 07:00

İsrail medyasında yapılan bir araştırma 7 Ekim’de başlayan savaşın 20’nci yüzyılda oransal olarak en fazla sivil kayıp yaşanan çatışmalar olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

Tüm dünya İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik acımasız saldırılarına son vermesi için çağrıda bulunurken, İsrail’de muhalif çizgideki Haaretz gazetesinin yaptığı bir araştırma Gazze’deki katliamın boyutlarını verilerle ortaya koydu. En az 18 bin kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda, ölenlerin yüzde 61’inin siviller olduğu belirtildi. Analizde bu sonucun, 20’nci yüzyılın başından 1990’lara kadar yaşanan tüm savaşlarda oransal olarak en yüksek sivil kayba işaret ettiği belirtildi. Analizde, söz konusu sivil kayıplar ışığında, İsrail ordusunun sivil ve düşman savaşçısı ayrımı gözetmeden saldırılar düzenlediği ve bunun uluslararası kanunlara aykırı olduğuna dikkat çekildi.

EN KANLI SAVAŞ

Analizde, Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın, ABD Başkanı Joe Biden’ın “verilerin doğruluğuna güvenmediği” açıklaması üzerine 27 Ekim’de paylaştığı ve o tarih itibariyle hayatını kaybeden 6 bin 747 kişinin ayrıntılı kimlik bilgileri bulunan liste kullanıldı. Yalnızca İsrail hava saldırıları sonucunda hayatını kaybeden Filistinlilerin göz önünde bulundurulduğu analiz sonucunda Hamas militanı olmadığı düşünülebilecek 18 yaşın altındaki ve 60 yaşın üzerindeki erkekler ile kadınların hayatını kaybedenlerin yüzde 61’ini oluşturduğu sonucuna varıldı. Bu sonuç uluslararası verilerle karşılaştırıldığında Gazze’de yaşanan katliamın büyüklüğü çok daha çarpıcı hale geliyor. Analizde, 20’nci yüzyılın başından 1990’lara kadar yaşanan savaşlarda, kara harekâtında hayatını kaybeden sivillerin de istatistiklere dahil edilmesine rağmen sivil kaybın yüzde 50 dolaylarında olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

Tarihte böyle katliam yok... Ölenlerin yüzde 61’i sivil

‘SIFIR MESAFEDEN ÇATIŞMA’

Öte yandan İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki saldırıları devam ediyor. İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada cumartesi ve pazar öğle saatleri arasında 250’den fazla Hamas hedefinin vurulduğunu belirtirken, Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, Cibaliye Kampı ve güneyindeki Han Yunus’ta İsrail ordusu ile sıfır mesafeden çatıştıklarını açıkladı. 7 Ekim’den bu yana saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 18 bine ulaşırken 49 bin 500 kişi yaralandı. 7 bin 780 kişinin ise kayıp durumda olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

O GÖRÜNTÜLERE ‘HAVA SICAKTI’ SAVUNMASI

- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kıdemli danışmanlarından Mark Regev, İsrail güçleri tarafından iç çamaşırlarına kadar soyulan, gözleri bağlanan ve diz çökmeye zorlanan Filistinli tutukluları gösteren tartışmalı video ve görüntüleri savundu. Sky News’e verdiği röportajda tutukluların neden soyuldukları ve gözlerinin bağlandıkları sorulduğunda Regev, “Orta Doğu’da hava özellikle gündüzleri sıcak. Üstünüzü çıkarmanız istendiğinde bu hoş bir durum olmayabilir ama dünyanın sonu değil” ifadelerini kullandı. Regev, İsrail kuvvetlerinin gizli silahları kontrol etmesi için uygulamanın gerekli olduğunu savundu. Öte yandan dün İsrail medyasında bir grup erkeğin aynı uygulamaya maruz bırakıldığı ve Cibaliye Mülteci Kampı’nda çekildiği belirtilen yeni görüntüler yer aldı.

Haberin Devamı

Tarihte böyle katliam yok... Ölenlerin yüzde 61’i sivil

BM YETKİLİSİ: DÜNYADA CEHENNEM

- Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) Direktörü Philippe Lazzarini, Doha Forumu’nda yaptığı konuşmada Gazze’deki durumu “dünyada cehennem” olarak nitelendirdi, yaşanan insani felaketin sonlanması için acil ateşkes çağrısını yineledi. Gazze’de yaşananların “hayatında şahit olduğu en kötü durum” olduğunu söyleyen Lazzarini, “İnsanlar korunmak için BM’ye geliyor ama artık BM bile korunamıyor. Durum felaket noktasına geldi” diye konuştu.

Tarihte böyle katliam yok... Ölenlerin yüzde 61’i sivil

Philippe Lazzarini

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!