Taliban'dan kız çocukları için tepki çekecek karar

Güncelleme Tarihi:

Talibandan kız çocukları için tepki çekecek karar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2023 16:34

Taliban yetkilileri Afganistan'ın bazı bölgelerinde eğitim kurumları ve okullardan 10 yaşından büyük kız çocuklarının kabul edilmemesini istedi.

Haberin Devamı

BBC'ye konuşan kaynakların aktardığına göre, Gazni bölgesinde, Eğitim Bakanlığı yetkilileri okul müdürlerine ve kısa süreli kurslara, 10 yaşından büyük kızların eğitim almasının yasak olduğunu söyledi.

Eğitim alanında çalışan bağımsız yardım kuruluşlarından kaynaklar da bu tarz tavsiyelerin ve emirlerin okuma yazma kurslarına da ulaştığını ifade ediyor.

Bazı illerde, yerel yetkililerin kızları yaşlarına göre ayırdığı ve kız okullarının müdürlerinden üçüncü sınıfın üzerindeki öğrencileri evlerine göndermelerini istedikleri söyleniyor.

HENÜZ TEYİT EDİLMEDİ

Ancak Taliban'ın başkent Kabil'deki Halkla İlişkiler Bakanlığı sözcüsü haberi teyit etmedi. Sözcü Mohammad Sadiq Akaf, "Yönetim böyle bir karar almadı , yapılan bir şey varsa bu Eğitim Bakanlığı'yla bağlantılıdır" dedi.

Haberin Devamı

Taliban'ın iktidara gelişinin üzerinden iki yıl geçti ve şu an kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra okula gitmesi yasak.

Kabil'deki Eğitim Bakanlığı izleme biriminden bir üye, kendilerinin de bu "haberleri" duyduklarını ancak henüz bir mektup ya da resmi bir emir almadıklarını söyledi.

Taliban yetkilileri kadınların eğitimiyle ve çalışma hayatıyla ilgili uluslararası toplantılarda ılımlı bir dil kullanıyor.

Geçtiğimiz Ağustos ayında, Taliban hükümeti sözcüsü Zabihullah Mücahid, "Bazı bölgelerde kızların üniversiteye ve okula gitmesi konusunda problemlerimiz var, bu konuda çalışıyoruz ve yakında çözülecek" demişti.

Ancak sorunlar çözülmüyor ve daha kısıtlayıcı önlemler alınıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!