Tahran’da reformcuların büyük zaferi

Güncelleme Tarihi:

Tahran’da reformcuların büyük zaferi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 19:24

İran’da nükleer anlaşma sonrası dünyanın merakla beklediği parlamento ile Uzmanlar Meclisi seçimlerinin kesin olmayan sonuçlarına göre reformcular muhafazakârlara karşı ciddi üstünlük sağladı.

Haberin Devamı

İRAN’da cuma günü gerçekleşen milletvekili ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinde resmi olmayan son verilere göre reformcular ve ılımlılar sandıktan zaferle çıktı. Buna göre, başkent Tahran’dan seçilecek 30 milletvekilinin tümü, 16 Uzmanlar Meclisi üyesinden ise 15’i reformcu ve ılımlı adayların oluşturduğu bloktan seçildi. Katılım oranı yüzde 62 oldu. Tahran’da ilk 30’da reformcu ve ılımlıların desteklediği adaylar yer alırken, muhafazakâr kanadın birinci sıra adayı Gulamali Haddad Adil, aldığı 855 bin oyla ancak 31’inci sırada yer bulabildi.

İran meclisinde 290 milletvekilliği bulunuyor. Çoğunluk için 146 sandalye gerekiyor. Fransız AFP, kısmi sonuçlara göre muhafazakâr kanadın 100 vekil, reformcular ve ılımların oluşturduğu Umut Listesi’nin ise 94 vekilliği kazandığını belirtti. Bağımsızların 11 sandalye kazanması bekleniyor. Ajans bununla beraber 60 seçim bölgesinde durumun belirsiz olduğunu bildirdi. Bu bölgelerde ikinci tura gidilebilir. 2012’deki seçimlerde muhafazakârlar 165 sandalye, reformcular ise 52 sandalye almıştı.

Haberin Devamı

Eşzamanlı olarak yapılan Uzmanlar Meclisi seçimlerinde ise başkent Tahran’dan seçilecek 16 üyeden 15’i reformcu ve ılımlıların desteklediği adaylardan seçildi. Uzmanlar Meclisi, İran’ın en yüksek dini yönetim organı. Ülkedeki en yüksek yetkili olan dini lideri de bu kurum seçiyor. 8 yıllığına seçilen yeni Uzmanlar Meclisi, 77 yaşında olan ve sağlık durumunun iyi olmadığı söylenen dini lider Ayetullah Hamaney’in halefini seçmek durumunda kalabilir.

BETONA GÖMECEKTİ SANDIĞA GÖMÜLDÜ

Parlamento seçimlerinin en çarpıcı sonuçlarından biri Almanya ve BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyelerinin oluşturduğu P5+1 grubu ile İran arasında varılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan muhafazakâr adayların ağır yenilgiye uğraması oldu. Anlaşmanın mimarlarından İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’i “ihanet”le suçlayan Mehdi Koçakzade ile müzakerecileri “betona gömmekle” tehdit eden Ruhullah Hüseyinian adlı adaylar başarısız oldu. Ruhani yönetimi, temmuz ayında P5+1 ile nükleer programının silah geliştirmeye yönelik olmadığı konusunda anlaşma varmıştı, karşılığında yaptırımlar kalkmıştı. Seçimler, bir anlamda Ruhani yönetimine bir referandum olarak yorumlanıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!